Omslag op het Binnenhof afhankelijk van VVD

Commentaar

Misschien dat een klimaatwet de politiek kan beschermen tegen de wat al te grote wispelturigheid.

Jesse Klaver en Diederik Samsom. Foto anp

De wittebroodsweken van Jesse Klaver als politiek leider gaan niet onopgemerkt voorbij. Eerst kreeg hij zijn collega's in de Kamer gezamenlijk achter de oproep tegen agressie en intimidatie in het asieldebat, nu slaat hij in het kader van de linkse samenwerking een stevige brug naar zijn PvdA-collega Diederik Samsom. Dat is als politiek signaal opvallend - voor het eerst in 35 jaar maken twee fractieleiders samen een initiatiefwet - maar ook de inhoud heeft potentie: als de twee hun zin krijgen verdwijnt met de klimaatwet de vrijblijvendheid uit het beleid.

Precies daarover ging eerder dit jaar het klimaatvonnis van de Haagse rechtbank: de rechters geboden de staat in feite om zich aan zijn eigen beleid te houden. Het tekenen van het VN-klimaatverdrag en de klimaatprotocollen waren voor de politiek eenvoudige stappen voor de lange termijn. Totdat het eerste kabinet-Rutte de doelstellingen plots naar beneden bijstelde, zonder argumenten en overigens ook zonder bewijzen dat het anders niet meer te betalen zou zijn. En zo staat Nederland aan de vooravond van de klimaatttop in Parijs nog altijd in de top tien van de wereldranglijst van CO2-uitstoot per hoofd van de bevolking.

Interview Samsom en Klaver
Lees in dit interview over het wetsvoorstel dat Samsom en Klaver hebben opgesteld over het behoud van het klimaat.

Dit is wat Samsom en Klaver de 'tragedie van de horizon' noemen. Klimaatbeleid gaat per definitie over de lange termijn, maar bedrijven kijken meestal niet meer dan enkele jaren vooruit terwijl politici hun ambities beperken tot aan de volgende verkiezingsdatum.

Samsom zelf ziet in zijn eigen kabinet hoe vrijblijvendheid werkt. Al sinds het aantreden van Rutte II roept hij om het uitlokken van grootscheepse publiek-private investeringen in duurzame energie maar pas nu openbaart minister Ploumen haar plan voor een klimaatbeleggingsfonds. En verder dan een plan gaat het ook echt niet.

Samsom en Klaver hebben waarschijnlijk gelijk dat het alleen lukt als de overheid zichzelf dwingt. In een klimaatwet dus, waarin de doelstellingen precies omschreven staan. Die wet is inmiddels af. Vooral voor Samsom begint nu het zendingswerk. Want zolang coalitiepartner VVD, als grootste regeringspartij, zich erop laat voorstaan dat strenger klimaatbeleid er pas komt 'als het maar geen geld kost', is een omslag op het Binnenhof nog niet in zicht.

Meer over

Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.