Omslag: Monique Gelissen

ERIK VAN DEN BERG

Hotel Vertigo van Kees 't Hart is, onder veel meer, een hommage aan filmmaker extraordinaire Alfred Hitchcock. Wat zet je voorop zo'n roman? Natuurlijk, een verwijzing naar de Hitchock-klassieker Vertigo: het fameuze oranje affiche van Saul Bass, uit 1958. Vormgeefster Monique Gelissen: 'Ik probeerde het eerst met een eigen, blauwe variant, maar ik moest Bass gelijk geven. Oranje is veel sterker.'

Ook verder ontdekte Gelissen dat er nauwelijks iets te verbeteren valt aan het origineel (overigens het resultaat van teamwork: Bass werkte samen met animatiepionier John Whitney, die de spiraalfiguur ontwierp). De letter die Gelissen aanvankelijk voor Hotel Vertigo wilde gebruiken, de Futura ('een moderne, strakke letter met lange stokken'), bleek toch geen alternatief voor die krachtige, met de hand getekende posterletters.

En het hoedje moest ook blijven. Auteur 't Hart had voorgesteld het hoofddeksel van de vallende man weg te poetsen ('dat oogde wat eigentijdser'). Maar die ingreep stuitte op het absolute veto van de Amerikaanse filmmaatschappij Universal, die namens dochter Patricia Hitchcock O'Connell de rechten van het affiche bewaakt.

Resteerde nog één probleem: hoe de Nederlandse gegevens zonder stijlbreuk in het ontwerp te verwerken. Gelissen ontdekte tot haar geluk dat de negen letters van de auteursnaam stuk voor stuk in het origineel voorkomen, de apostrof inbegrepen. 'Ik heb ze één voor één uit het affiche gekopieerd.'

In geval van nood waren er trouwens wel alternatieven voorhanden geweest, want Bass' meesterschap (hij was ook betrokken bij de vormgeving van films als West Side Story, North By Northwest en Psycho) heeft opvallend genoeg ook letterontwerpers geïnspireerd.

De Amerikaan Matt Terich ontwierp het Hitchcock-font als hommage aan Saul Bass, de Nederlander Raymond Brekelmans maakte naast de fantasievolle Carmaba en Elvis in Stereo ook de Vertigo, een letter in de sfeer van het filmaffiche (gratis te downloaden op fontoville.com).

Kees 't Hart: Hotel Vertigo

Omslag Monique Gelissen.

Querido; € 19,95.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden