Nieuws
Omslag in huizenmarkt zet door: prijzen dalen verder, aanbod groeit, zwaarste klappen in nieuwbouwsector
De gemiddelde huizenprijs daalde in het laatste kwartaal verder, met bijna 4 procent naar 407 duizend euro. Voor het eerst in negen jaar is sprake van een daling op jaarbasis, met 6,4 procent.
Het aantal te koop staande huizen steeg in twaalf maanden met meer dan 100 procent, van het ‘historisch laagtepunt’ van bijna 16 duizend woningen naar bijna 35 duizend. Dat blijkt uit cijfers van makelaarsvereniging NVM.
De grootste prijsdalingen, met meer dan 9 procent, deden zich over het laatste jaar voor in en rond Amsterdam en Haarlem. In dezelfde gebieden was de gemiddelde transactieprijs in de laatste drie maanden nog wel het hoogst van Nederland, met respectievelijk 511 duizend euro en 564 duizend euro.
Ook Gooi- en Vechtstreek nestelde zich met een gemiddelde verkoopprijs van 550 duizend euro in de top drie. In Den Haag en Utrecht was de prijsdaling ruim 7 procent in twaalf maanden. In onder meer Twente en Zuidwest-Overijssel was nog wel sprake van een lichte stijging.
Het aantal woningverkopen in Nederland daalde met 8 procent op jaarbasis en bleef gelijk op kwartaalbasis. In Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht daalde het aantal verkopen tussen de 8 en 11 procent.
‘Nog niet accepteren’
De prijsdaling is nog niet te zien in de vraagprijzen, aldus de NVM. Dat geldt zelfs niet bij recent te koop gezette woningen. De gemiddelde vraagprijs is nu 507 duizend euro. Dat is ruim 8 procent hoger dan een jaar geleden en 1 procent hoger dan drie maanden geleden.
Verkopers willen het slinken van de marktwaarde van hun woning ‘nog niet accepteren’, aldus de makelaars.
Het aantal bezichtigingen van huizen die te koop staan is sterk afgenomen. Dat geldt vervolgens ook voor het aantal biedingen. Het gemiddeld aantal dagen dat woningen te koop staan steeg het afgelopen kwartaal met 16 dagen naar 64. Vooral woningen van een miljoen euro of meer gingen minder vlot van de hand. Op jaarbasis daalde het aantal verkopen in deze sector met 40 procent.
Meer informatie over de woningmarkt in uw regio vindt u op volkskrant.nl/huizenmarkt.
De daling van de huizenprijzen noemt de de NVM ‘relatief beperkt’ na vijf jaar onafgebroken prijsstijgingen. In die periode stegen de prijzen rond de 10 procent op jaarbasis. In het jaar 2021 was de toename zelfs 21 procent.
Spagaat
De nieuwbouwsector kreeg het afgelopen jaar de zwaarste klappen. Het aantal verkopen van nieuwbouwhuizen daalde op jaarbasis met 46 procent. In het afgelopen kwartaal was dat 21 procent. Rond de jaarwisseling stonden 80 procent meer nieuwbouwhuizen te koop dan eind 2021. Vergeleken met eind september is dat 36 procent meer. Tegelijkertijd liep de gemiddelde vraagprijs van een nieuwbouwwoning op naar 534 duizend euro. Dat is een plus van 9 procent op jaarbasis.
Projectontwikkelaars bevinden zich in een spagaat, aldus de makelaars. Door de gestegen bouwkosten kunnen de verkoopprijzen niet meebewegen met de prijsdaling in de bestaande bouw. Nieuwe woningen zijn hierdoor relatief duur geworden.
De neergang in de markt is volgens de makelaars te wijten aan de gestegen hypotheekrente, die in een jaar ongeveer verdrievoudigde. Daardoor kunnen mensen minder geld lenen voor de aankoop van een woning. De sterke inflatie en stijging van de energiekosten maken huizenkopers niet alleen armer, maar ook voorzichtiger. Een jaar geleden durfden verhuizers het nog aan om eerst een nieuw huis te kopen en pas daarna hun oude huis te koop aan te bieden. Tegenwoordig is het eerst verkopen, dan pas terugkopen.
Afgeblazen projecten
Die terughoudendheid ziet de NVM nog sterker bij kandidaat-kopers van nieuwbouw. Tussen het tekenen van het koopcontract en de oplevering van de woning zit vaak twee tot drie jaar. Door de onzekerheid over de verkoop van de huidige woning en de hoge overbruggingskosten door de gestegen rente stellen zij hun verhuizing vaak maar uit.
Dat leidt tot het afblazen van woningbouwprojecten, ziet de NVM. Een afname van de toch al traag verlopende nieuwbouw maakt het onwaarschijnlijk dat het kabinet de ambities op dit gebied zal verwezenlijken.