Omslag: b'ij Barbara

Het tijdperk van de schrijfmachine ligt al bijna een kwart eeuw achter ons, maar dat wil niet zeggen dat de Remingtons, Underwoods en Adlers definitief verleden tijd zijn. Schrijvers genoeg die nog niet zonder kunnen (Remco Campert tikt zijn columns in deze bijlage op een oude Olivetti) en de echte afficionado gedenkt op 23 juni natuurlijk International Typewriter Day.


Ook in het boekontwerp wil de schrijfmachine niet wijken. Met getypte letters op het omslag suggereert een uitgever dat we te maken hebben met een authentieke, waar gebeurde of autobiografische tekst. Neem Het maîtressecontract van Zij & Hij, een 'ongepolijst document' van een Amerikaans stel dat sans gêne terugblikt op hun onorthodoxe verhouding in de jaren tachtig: de anonieme 'zij' levert seks en erotiek in ruil voor door 'hem' geleverde luxe. Echt gebeurd, volgens de uitgever, en de inherente pikanterieën leidden onvermijdelijk tot speculaties over 'een nieuwe Fifty Shades of Grey'.


Bureau b'IJ Barbara van vormgeefster Barbara van Ruyven gebruikte nagenoeg hetzelfde omslagbeeld als de Engelse editie bij Serpent's Tail, The Mistress Contract - zij het met een iets andere machine. Ook oogt de wat vlekkerige belettering in de Nederlandse versie net iets realistischer dan het nette Engelse voorbeeld.


Curieuze overeenkomst: in 2007 koos Nijgh & Van Ditmar een nagenoeg identiek omslag voor Het bedrijf - Opwinding, waarin journalist Hans Vervoort verslag doet van zijn 25 dienstjaren bij uitgeverij De Weekbladpers.


Het van fotobureau Getty betrokken plaatje blijkt sowieso in trek bij vormgevers: het roodzwarte schrijfmachinelint duikt op nog veel meer (Amerikaanse) covers op. En met een toegevoegd hakenkruisje blijkt het zelfs geschikt als affiche voor de speelfilm Mein Kampf


Zij & Hij: Het maîtressecontract

Omslag b'IJ Barbara.


Podium; euro 16,-.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden