Omroepen willen ook uitzenden in buitenland

De publieke omroep wil de mogelijkheid onderzoeken van een vierde tv-kanaal: een satellietzender, vooral bedoeld voor Nederlanders die in het buitenland verblijven, met veel herhaling van oude programma's....

Van onze verslaggeefster

HILVERSUM

De brief is een 'plan van aanpak' van het publieke bestel, vooral bedoeld voor televisie. Het is een reactie op het vertrek van Veronica, die met RTL en produktiemaatschappij Endemol per 1 september commerciële omroep begint. Het NOS-bestuur, waarin alle omroepvoorzitters zijn vertegenwoordigd, heeft de brief vrijdag unaniem aanvaard.

Met een nieuwe satellietzender hopen de omroepen tegemoet te komen aan klachten dat RTL wel buiten het Nederlandse taalgebied is te ontvangen en Nederland 1, 2 en 3 niet. RTL wordt via de satelliet verspreid. Deze heeft een veel groter bereik dan aardse zenders, die de publieke zenders gebruiken voor distributie van programma's. Op deze wijze wil de publieke omroep tevens ervaring opdoen met nieuwe vormen van distributie.

'En we willen testen of er behoefte is aan dit soort programmering', aldus NOS-directeur B. Geersing. Hij doelt op dramaseries als Zeg 'ns Aaa en De Fabriek, onderbroken met Journaaluitzendingen of actualiteitenrubrieken. Ook de STER zou een rol kunnen vervullen. De zender kan worden gezien als een strategische zet van de publieke omroep: platenmaatschappij Arcade wil in mei komen met een commerciële zender met veel herhaling van oude series.

Hoe het nieuwe kanaal van de publieke omroep moet worden gefinancierd is nog niet duidelijk, aldus NOS-voorzitter A. van der Louw gisteren. Evenmin kon hij zeggen op welke termijn de zender moet worden gelanceerd. 'Het is nog maar een idee', aldus Geersing. 'Maar we weten voor september hoe we het willen doen.'

Rode draad in de brief is dat de publieke omroepen hun programma's op en tussen de tv-netten beter op elkaar willen afstemmen. Op Nederland 1 en 2 krijgt een channel manager 'strakke bevoegdheden' om de programmering te bepalen, aldus Van der Louw. Nederland 3 krijgt een 'schemacoördinator'. Het dagelijks bestuur van de NOS krijgt bovendien de bevoegdheid sancties op te leggen aan omroepen die zich daar niet aan houden.

De omroepen willen ook maatregelen treffen om rechten op programma's te verwerven en te beschermen, omdat de 'toegenomen concurrentie leidt tot een grotere slag om die rechten', aldus Geersing. Ze willen meer gezamenlijk en met minder onderling overleg programma's kunnen aankopen. Ook zullen ze bestuderen in welke produktiemaatschappijen ze kunnen deelnemen. Geersing merkte op dat Endemol en IDTV afvallen: de eerste is partner van Veronica, IDTV is onlangs voor een deel overgenomen door een Brits bedrijf.

De NOS zal binnenkort met regionale omroepen besprekingen aangaan over samenwerking. Deze zouden dagelijks op een vast tijdstip op een van de publieke tv-zenders een programma kunnen uitzenden. Volgens Geersing hebben regionale omroepen wel belangstelling voor zo'n 'venster'.

Het gat dat Veronica per september slaat op Nederland 2 zal voornamelijk worden opgevuld met NOS-sport. Dit wordt deels gefinancierd uit het geld dat Veronica als A-omroep normaal gesproken had gekregen: 80 miljoen gulden per jaar. Op andere zenders zullen, op een enkele uitzondering na, de sportprogramma's verdwijnen. Het actualiteitenprogramma 2 Vandaag op Nederland 2 zal langer worden, te beginnen met een extra Journaal om half zes 's middags.

De 'missie' van de publieke omroep blijft onveranderd, onderstreepte Van der Louw: zowel programma's maken voor kleine doelgroepen als voor een breed publiek. Wel beseft hij dat de publieke omroep na september minder kijkers zal trekken: 50 procent van de kijkers, waarnaar de publieke omroep tot dusver streefde, zal niet meer worden gehaald, maar 35 procent noemde Van der Louw 'zeer aan de pessimistische kant'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.