Omroepen: muziekcentrum kan miljoenen bezuinigen

De Raad voor Cultuur moet onderzoeken of de omroeporkesten efficier kunnen samenwerken. Het Muziekcentrum van de Omroep (MCO), de beheersstichting van deze orkesten, kan wellicht 2,5 miljoen euro bezuinigen op de eigen bedrijfsvoering, als het MCO bereid is tot herstructurering....

Dat vinden de AVRO, de NPS en de TROS, de omroepen die het meest met de omroeporkesten samenwerken. Zij menen dat de orkesten (onder meer) kunnen besparen door vaker uit elkaars musici-bestanden te putten, in gevallen van ziekte of uitzonderlijke bezetting.

OCW-staatssecretaris Van der Laan, die 5,5 tot 7,5 miljoen op het MCO wil bezuinigen, zou pas na een 'doortastend' onderzoek van de Raad moeten besluiten welke kant ze met de bezuiniging op wil.

Het MCO en de publieke omroep vinden beide dat het bedrag dat Van der Laan wil besparen procentueel te groot is, maar ze zijn verdeeld over de manier van bezuinigen. De bezuinigingsvariant van de omroepen treft vooral het Radio Kamerorkest, die van het MCO het Radio Symfonieorkest.

De omroepen verwijten het MCO starheid. Omgekeerd wordt de omroepen gebrek aan repertoire-inzicht verweten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden