Omroepbedrijf regelt salaris uitzendkrachten in eigen cao

Het Nederlands Omroep Bedrijf gaat de positie van uitzendkrachten en gedetacheerden in de bedrijfscao vastleggen. Zo komen er richtlijnen voor de salarissen van deze flexwerkers....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De stap van NOB is een unieke ontwikkeling. Tot nu toe zijn de salarissen van uitzendwerkers, gedetacheerden en eenmansbedrijven vrijwel overal onderhandelbaar. In slechts een tiental cao's is vastgelegd dat uitzendkrachten betaald krijgen volgens de cao van het inhurende bedrijf.

De cao bij NOB geldt voor 1600 werknemers in vaste dienst. Daarnaast werken er bij NOB dagelijks een honderdtal uitzendkrachten en enkele honderden freelancers. De freelancers zijn kleine zelfstandigen met eenmansbedrijfjes.

De nieuwe cao biedt de flexwerkers volgens G. ter Steeg een 'flexibele binding' met NOB. Ter Steeg heeft met het NOB over de nieuwe cao onderhandeld namens FNV Kiem, het samenwerkingsverband van de dienstenbond, de kunstenbond en de grafische bond van de FNV. Formeel sluiten de dienstenbond en kunstenbond de cao met NOB af.

'Het is voor NOB van levensbelang goede flexwerkers aan zich te binden. Toen Veronica een jaar geleden opdrachten aan NOB gaf, konden die nauwelijks worden uitgevoerd. NOB was te ver afgeslankt. Bij de flexwerkers gaat het om solisten die zich niet vast willen leggen. NOB wil deze mensen aan zich binden. De FNV wil laten zien dat een collectieve regeling als een cao toch iets voor deze vrije jongens kan betekenen', zegt Ter Steeg.

In de nieuwe cao zijn voor de flexwerkers bij NOB globale salarisschalen opgesteld. Daarbij geldt echter dat 'in bijzondere omstandigheden een afwijking van 10 procent' mogelijk is. De lonen worden verlaagd bij 'overaanbod' en verhoogd bij schaarste op de markt, voor het inhuren van zeldzame specialismen en bij ongunstige werktijden.

Het is uniek dat de vakbeweging met deze opzet akkoord gaat. Volgens Ter Steeg is de FNV er echter veel aan gelegen om de positie van flexwerkers te regelen.

In de NOB-cao krijgen de flexwerkers ook recht op scholing. Als er een vacature voor een vaste baan is bij NOB, krijgen de flexwerkers voorrang.

De FNV heeft bij de omroep nauwelijks leden. Wel zijn de omroepmedewerkers verenigd in een handvol beroepsbonden, zoals de Nederlandse Beroepsfilmmakers en de Bond van Nederlandse Ontwerpers en Changement, een vereniging van theatertechnici. Deze laatste gaat overigens op 1 januari samen met de Kunstenbond FNV.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden