Omroepbedrijf NOB tot 2003 in de verliezen

Het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) verwacht nog zeker tot 2003 verlies te maken. Dat heeft M. Jonkhart, voorzitter van de directie van het NOB, maandag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever

Het NOB boekte vorig jaar al verlies door geld te reserveren voor reorganisaties. Ook in 1999 ging het niet best. Het nettoverlies was destijds ruim 28 miljoen gulden, voornamelijk veroorzaakt door voorzieningen.

Het bedrijf kampt met teruglopende inkomsten uit de traditionele media zoals televisie en radio terwijl de nieuwe media als internet juist grote investeringen vragen. Voor 2000 verwacht Jonkhart voor het eerst een negatief resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening. In 1999 was dat nog 700.000 gulden positief.

'Het is de bedoeling dat wij die dalende lijn ombuigen', aldus Jonkhart. 'Maar ik denk dat we zeker tot 2003 bezig zullen zijn om als bedrijf een omslag te maken.'

In de plannen van de sinds 1 januari aangetreden directievoorzitter ligt het accent vooral op het vergroten van de bedrijfsmatigheid van het bedrijf. Zo zullen verliesgevende delen van het bedrijf worden gesloten of verkocht. Verder wil het NOB zich concentreren op het registreren en verpreiden van audiovisuele producties.

Welke onderdelen van het NOB in de etalage komen is onduidelijk. 'We hebben onze strategie uitgestippeld en kijken nu naar de gevolgen', zegt Jonkhart. Hij verwacht dat zijn plannen voor het personeel geen gevolgen hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden