Omniworld werd zeperd van 28 miljoen

De enquêtecommissie van de Almeerse gemeenteraad heeft de laatste getuigen in het Omniworld-fiasco gehoord. Geen sponsor te vinden, een burgemeester met twee petten op en niemand die er de stekker uit durfde te trekken....

Omniworld ging ten onder aan financiële onkunde, een te groot vertrouwen in het vinden van sponsors en belangenverstrengeling. Omdat er aanvankelijk niemand was die de stekker uit het project durfde te trekken, bleven de tekorten oplopen. 'Omniworld was van ons allemaal', zei burgemeester Hans Ouwerkerk. 'Mensen in de raad vonden het moeilijk te accepteren dat hun geloof niet meer het juiste was.'

Eindeloos werd de haalbaarheid van het project onderzocht. Van de 28 miljoen euro die in totaal geïnvesteerd werd, is zo'n 20 miljoen opgegaan aan plannenmakerij, zegt commissievoorzitter Ruud Pet.

Het idee, ontstaan in 1995, was dat topsport onmisbaar is voor een snel groeiende jonge stad. De verwachting was dat het bedrijfsleven dat ook zou inzien en flink zou bijdragen in de ontwikkelings- en exploitatiekosten. Van de gemeente zou dan alleen een eenmalige investering voor de bouw van het complex en de aanloopkosten nodig zijn. De marktpartijen die een groot deel van de kosten moesten dragen, werden echter nooit gevonden; een sluitend ondernemingsplan nooit gepresenteerd.

Aanvankelijk was er een voorlopige overeenkomst met het consortium Almada. Dit verbond van bouwbedrijven zou het complex bouwen en kostendekkend exploiteren. De gemeente zou garant moeten staan voor een groot bedrag. Maar Almada wist de gemeente er niet van te overtuigen dat Omniworld voldoende inkomsten zou halen.

Daarop werd de samenwerking tussen Almada en gemeente verbroken. Almada werd afgekocht en de gemeente besloot Omniworld zelf te realiseren. De NV Omniworld werd opgericht, met de gemeente als enige aandeelhouder. Om controle over het project te houden namen de wethouder van sport en de burgemeester zitting in de raad van commissarissen.

Ouwerkerk had dus twee verschillende petten op. Dat was niet handig, erkent hij nu. De NV had belang bij de uitvoering van de plannen, terwijl de gemeente moest controleren of het allemaal wel rendabel was. Nog steeds waren er geen sponsors. De eerste twijfels onstonden dan ook in de gemeenteraad.

In februari 2002 barstte de bom. Ook Omniworld bleek niet in staat om met een financieel sluitend voorstel te komen. De gemeenteraad besloot de bouw van het complex weg te halen bij de NV. Na de verkiezingen van maart besloot de nieuwe raad het plan helemaal in de ijskast te zetten en een onderzoek in te stellen.

Wie er nu precies schuldig is, blijft onduidelijk. Iedereen wilde dat het Omniworld-complex er kwam. Raad en college werkten eendrachtig samen aan een doel. 'Er werd een doel nagestreefd, en daar werden de middelen bij gezocht', verklaarde gemeentesecretaris Caminada.

Ouwerkerk betreurt het mislukken van het Omniworld-project nog altijd. 'Dit project zou heel leuk zijn geweest voor de gemeente. Helaas hebben we een zeperd voor ons geld gekregen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden