Omniworld weet niet van opgeven

De schijnbaar onverwoestbare droom van betaald voetbal in Almere houdt FC Omniworld nog steeds in de greep. Komend seizoen zou de hoofdklasser graag toetreden tot de eerste divisie....

De zaak ligt nogal gevoelig, te oordelen naar de reactie van bestuurslid Klaas Wilting van de Stichting BVO Omniworld op een vraag over een rapport dat negatief was over de haalbaarheid van betaald voetbal in Almere. Zelfs met gemeentelijke steun (4,5 ton) zou de club er niet uitkomen, zo luidde ongeveer de strekking van dit rapport van adviseur Ranner.

Na eerst enig gefoeter ('wat zijn dat voor vragen') meldt de voormalige persman van de Amsterdamse politie dat de Stichting 'uitermate teleurgesteld' is over het rapport en dat zij 'de conclusies niet deelt'. Dat een gemeentelijke enquêtecommissie moest oordelen over de eerdere mislukking van plannen met betaald voetbal kreeg van Wilting de kwalificatie 'niet fraai'.

Het was natuurlijk ook nogal wat geld dat werd verkwist. In acht jaar tijd stak de gemeente 27,1 miljoen euro in het project Omniworld (basketbal en volleybal incluis). Dat bedrag werd, zo bleek uit bevindingen van enquêtecommissie, voor een belangrijk deel uitgegeven aan dure buitenlandse reizen en adviseurs. Van fraude was geen sprake, wel van wanbeleid.

Maar deze pijnlijke voorgeschiedenis, die wethouder F. Huis van Leefbaar Almere nog steeds sterkt in de gedachte dat betaald voetbal niet aan FC Omniworld is besteed, mocht de pret van gisteren natuurlijk niet bederven. De wedstrijd tegen RKC, in de derde ronde van het bekertoernooi, stond immers op het programma. En voorafgaande aan dat duel presenteerde Omniworld hoofdsponsor Scarlet, een aanbieder van telecommunicatie.

Vervolgens sloeg bestuurslid financiële zaken Jan van Middelaar aan het rekenen. De begroting van 1,7 miljoen euro voor het komend voetbalseizoen zou al voor 70 procent zijn gerealiseerd en de businessclub telt al meer dan honderd leden, meldde hij trots. Zelfs de KNVB, die op 1 december een concreter plan wenst te zien, zou 'enthousiast' zijn over het nieuwe businessplan.

Het verleidde Stichting-voorzitter Jos Joosen tot een toelichting voor de nog immer bestaande

plannen Almere te 'verrijken' met betaald voetbal. Hij wees op het feit dat Flevoland 'nog geen bvo heeft, dus dat is een witte vlek. Almere is een groeistad, waar een keer betaald voetbal zal worden gespeeld. Alleen het moment waarop is nog niet duidelijk.'

Volgens Joosen heeft Omniworld 'ervaring en know how' opgebouwd. 'Het is mogelijk te starten met een mager model. We willen het vertrouwen van de hele regio opwekken.' Wilting meent dat ' de gemeente geen trekker is' in het initiatief tot betaald voetbal. 'We willen kleinschalig starten, staan met beide benen op de grond. Dit is geen luchtfietserij.'

Maak dat de inwoners van Almere én de gemeente maar eens duidelijk. Al sinds 1995 loopt de club over van wilde plannen, die van FC Omniworld een ambitieuze organisatie zouden moeten maken. Maar investeerders bleven weg en steeds maar weer moesten gemeentelijke injecties de droom in stand houden. In de nieuwe plannen is geen ruimte voor verhuizing naar een andere accommodatie. Het huidige sportcomplex zal grondig moeten worden gerenoveerd om te beantwoorden aan de eisen van de KNVB.

Geïnteresseerde spelers hoeven zich overigens geen illusies te maken. Mocht FC Omniworld in het seizoen 2004/2005 toetreden tot de eerste divisie, dan zullen jaarsalarissen niet hoger dan 25 duizend euro komen te liggen. Wilting had het natuurlijk niet voor niets over een 'kleinschalige start'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden