Omnivoor, niet gelovig

Na het lezen van 'Zet geen vermoorde dieren op je kerstmenu' (O&D, 23 december) zat ik te bedenken hoe dit opiniërend stuk tot stand kwam. Een situatieschets: op de jaarlijkse kerstborrel van de gezamenlijke dierenvrienden kwamen de auteurs, onder het genot van een drankje, tot de overeenstemming dat op de voorochtend van Kerstavond het nuttig zou zijn om Nederlanders te overtuigen hun stukje vlees deze kerst te laten staan. Een nobel streven!

Het lijkt mij als volgt te zijn gegaan: 'Als Sandra nu eens de schuldgevoelens van stal haalt, dan kan Bep de beeldspraak van Flappie weer eens afstoffen. Vervolgens noemt Geoffrey de jaarlijkse comité-activiteiten (brieven schrijven aan onder anderen Poetin!) en dan topt Hans het af met christelijke argumenten om het bereik te vergroten (alle andere religieuze stromingen daar gelaten).'

Wat resulteert: een tekst met van begin tot eind open deuren waarvoor de vegetariër instemmend zal knikken en de omnivoor zwijgend zijn schouders ophaalt. Was, plas, en alles blijft zoals het was.

Terwijl de bewustwording omtrent vleesconsumptie onder consumenten steeds groter wordt en continu kleine stappen worden gemaakt in het verbeteren van dierenwelzijn, blijven de auteurs steken in jaren negentig welles-nietes denken in plaats van constructief deel te nemen aan het debat.

De auteurs benoemen dit bovendien zelf: '... daar heb je weer van die ongezellige dierenvrienden...' Om in de sfeer van het artikel te blijven: een betere wereld voor de consumptiedieren wordt, in tegenstelling tot aarde, niet op één (kerst)dag geschapen.

Yannick Weesepoel, Wageningen

(omnivoor, niet gelovig)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden