nieuws

Ommezwaai in Tanzania na overlijden president: corona bestaat wél

De nieuwe president van Tanzania heeft dinsdag een opvallend signaal afgegeven: ze zegt dat ze corona serieus wil nemen. De aankondiging van Samia Suluhu Hassan (61) gaat lijnrecht in tegen de opvattingen van haar onlangs overleden voorganger, John Magufuli.

Tanzania's nieuwe president Samia Suluhu Hassan.  Beeld REUTERS
Tanzania's nieuwe president Samia Suluhu Hassan.Beeld REUTERS

Magufuli, wiens dood aan een ‘hartkwaal’ op 17 maart werd bekendgemaakt, stond te boek als de grootste coronascepticus van Afrika. Van lockdowns en afstand houden moest Magufuli weinig hebben: liever vestigde hij zijn hoop tegen covid-19 op stoombaden en gebeden. Mondkapjes waren aan Magufuli niet besteed, net zo min als statistieken: bijna een jaar geleden al stopte zijn regering met het publiceren van besmettingscijfers. Kort daarna verklaarde hij Tanzania ‘coronavrij’.

Magufuli’s opvolger lijkt het nu over een geheel andere boeg te willen gooien. Hassan, een gediplomeerd econoom die vorige maand als vice-president automatisch Magufuli opvolgde, schetste haar ideeën dinsdag in een tv-toespraak vanuit de havenstad Dar es Salaam.

In haar speech bevestigde Hassan expliciet het bestaan van het coronavirus en kondigde ze een speciale corona-taskforce aan. Die moet Hassan op de hoogte gaan brengen van de verschillende ‘wetenschappelijke’ inzichten.

Weigerachtige houding

De koerswijziging van Hassan kan ongetwijfeld op instemming rekenen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, die met de handen in het haar zat door de weigerachtige houding van Hassans voorganger. De nieuwe president stak in haar toespraak zelfs nadrukkelijk een olijftak uit naar de buitenwereld: ‘We kunnen ons niet isoleren als een eiland’, zei Hassan. Samenwerken is volgens haar ‘de enige manier.’

Artsen in Tanzania zullen ook blij zijn met de stellingname van Hassan, net zoals de katholieke kerk. Zowel priesters als medici riepen in de afgelopen maanden op om het coronavirus toch vooral serieus te gaan nemen. Hun hartenkreten volgden op tal van opmerkelijke sterfgevallen, en gingen in tegen de positie van toenmalig president Magufuli. Over hem wordt trouwens gefluisterd dat hij is gestorven aan het coronavirus, al spreekt de regering dit tegen.

Duizenden inwoners kwamen eind maart naar Chato, in het noordwesten van Tanzania, om een laatste glimp van de opgebaarde leider Magufuli op te vangen.  Beeld Getty Images
Duizenden inwoners kwamen eind maart naar Chato, in het noordwesten van Tanzania, om een laatste glimp van de opgebaarde leider Magufuli op te vangen.Beeld Getty Images

Tanzanianen waren erg benieuwd of Hassan het na haar aantreden als president zou aandurven om meteen afstand te nemen van het ‘coronabeleid’ van haar voorganger. Algemeen wordt aangenomen dat Hassan voorzichtig dient te opereren, om te voorkomen dat ze al te veel tegenstanders maakt onder de medestanders van Magufuli. Hassan heeft met haar corona-aankondiging in elk geval gewacht tot na afloop van de 14 dagen van nationale rouw die waren uitgeroepen toen Magufuli overleed.

Overigens belooft Hassan ook op een ander terrein meer openheid: zo zegt ze meer ruimte te willen gunnen aan de pers in Tanzania. Onder Magufuli werden de media juist aan strikte banden gelegd. Dit leverde Tanzania – net als het corona-standpunt – een bedenkelijke reputatie op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden