Ommezwaai in Brexit-overleg: Britten willen miljardenrekening aan EU toch nakomen

Groot-Brittannië is toch bereid alle financiële verplichtingen aan de Europese Unie die ontstaan door Brexit na te komen. Met deze knieval naar Brussel hoopt Londen dat de Europese regeringsleiders medio december het licht op groen zetten voor onderhandelingen over een toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië.

Theresa May en Donald TuskBeeld epa

Britse Brexitonderhandelaars maakten de ommezwaai deze week kenbaar aan hun Brusselse tegenvoeters. Tot nog toe hield de Britse premier May het erop dat er financiële verplichtingen waren, zonder precies aan te geven welke. In juli zei de Britse minister Johnson van Buitenlandse Zaken nog dat de EU naar haar geld kon fluiten.

'De bocht is genomen'

Volgens betrokkenen komt het aanbod van Londen neer op 45 miljard euro. Dat is lager dan de circa 60 miljard waar de EU op rekent, maar dat komt doordat - op verzoek van Londen - sommige rekeningen naar de toekomst worden doorgeschoven en omdat de Britse ontvangsten uit de EU (die doorlopen tot 29 maart 2019, de geplande datum van het Britse vertrek uit de Unie) direct verrekend worden.

EU diplomaten zeggen dat Londen 'de bocht heeft genomen', maar waarschuwen dat de gesprekken nog tot maandag doorgaan. Die dag komt May naar Brussel voor overleg met voorzitter Juncker van de Europese Commissie en EU-Brexitonderhandelaar Barnier. Het Britse Brexitministerie zei dinsdagavond dat de 'intensieve onderhandelingen' met Brussel werden voortgezet om 'de nieuwe dynamiek' te gebruiken voor een doorbraak.

Vorige week zette EU-president Tusk Londen onder druk met een ultimatum: uiterlijk maandag 4 december moest er een handreiking van de Britten liggen. Zo niet, dan werd de toekomstige handelsrelatie met Groot-Brittannië (van groot economisch belang voor het land) niet meer tijdens de EU-top op 14/15 december besproken, maar op zijn vroegst in maart 2018. Dat zou de onzekerheid bij Britse bedrijven verder vergroten.

Met de Brexit verlaat Groot-Brittannië niet alleen de politieke Unie, maar ook de interne markt en de douane-unie. Een nieuw handelsakkoord moet het bedrijfsleven duidelijkheid geven onder welke voorwaarden ze nog producten naar de EU kunnen exporteren.

David Davis en Michel Barnier, resp. de onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.Beeld epa

Meer eisen

Londen lijkt nu bereid voor de Brexitrekening toe te geven aan de Europese eisen. De rekening bestaat uit subsidies die de EU heeft toegezegd met Groot-Brittannië als lid, pensioenafspraken en contracten en verdragen met andere landen.

Op twee andere eisen van de EU zal Londen eveneens moeten ingaan: het garanderen van de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en de belofte dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland (dat met Groot-Brittannië de EU verlaat) en Ierland. Vooral de Ierse kwestie is technisch en politiek uiterst complex.


De 'Ierse kwestie' hangt als een heet hangijzer boven de Brexit

De Britten en de Europese Unie stevenen in december af op een harde confrontatie bij cruciale Brexit-besprekingen. Het breekpunt lijkt het verkeer van personen en goederen te worden over de bijna vijfhonderd kilometer lange grens tussen Ierland en Noord-Ierland, de enige landgrens tussen het Verenigd Koninkrijk en de rest van de EU.

``
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden