Ommetje 'Poelpolder' Lisse wint Ommetjesprijsvraag

UTRECHT (ANP) - Ommetje 'Poelpolder' in Lisse is de winnaar van de landelijke Ommetjesprijsvraag. In de plattelandskerk van Ransdorp overhandigde Rijksadviseur voor het Landschap Dirk Sijmons donderdag de prijs aan Geeke van Doornen. Zij bedacht samen met Maaike Breure de winnende inzending.

Met 30.000 euro aan prijzengeld kunnen de winnaars hun ommetjesidee rond Lisse realiseren. Het winnende ommetje spreekt de jury aan omdat 'het op schitterende wijze laat zien hoe in een verstedelijkte omgeving met vrij eenvoudige ingrepen een ommetje gerealiseerd kan worden'.

Het ommetje Poelpolder moet volgens de prijswinnaars lopen over de slingerende dijk rond de Poelpolder bij Lisse, één van de eerste droogmakerijen (1622) in Zuid-Holland. Ondanks de verstedelijking is deze polder vrij gaaf bewaard gebleven.

Met de Ommetjesprijsvraag wil Landschapsbeheer Nederland mensen inspireren kleine wandelingen 'dicht bij huis' te bedenken en te realiseren. Door ruilverkaveling, dorps- en stadsuitbreiding en de aanleg van infrastructuur zijn veel historische voetpaden, zoals kerken- en jaagpaden, verdwenen uit het landelijk gebied. De prijsvraag biedt de mogelijkheid om straks weer het 'rondje rond het dorp' te maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden