Omliggende dorpen willen het vuilnis van Napels niet

Het aloude motto ‘Napels zien en dan sterven’ krijgt ineens een geheel nieuwe betekenis: dit is het voorportaal van de onderwereld, inderdaad....

En dan die ondraaglijke stank, die mengeling van verschaalde brandlucht en het pafferige aroma van fermenterend bederf. 30 graden is het de afgelopen week in Napels geweest, fraai, windstil zomerweer. De passanten zoeken het midden van de straat en gaan in schuw afgrijzen huns weegs, zakdoek voor de neus. Zijn de Napolitanen gewoonlijk al geen toeschietelijk volk, tegen het decor van hun gêne is iedere vreemdeling een vijand.

Als de avond valt laaien de vuren op en zet even later het koor van brandweersirenes in. Handenvol werk heeft de Napolitaanse brandweer, op pad met aangehangen watertanks omdat lang niet overal brandkranen vindbaar zijn. 147 brandende vuilnishopen werden er geblust, in de nacht van dinsdag op woensdag, zeventig de nacht erop: men raakt de tel kwijt. Tegen de hemel hangt onafgebroken de rode gloed van oudjaarsnacht, de lucht is zuur van roet. De Napolitanen hebben de verwerking van hun huisvuil in eigen hand genomen, nu de stedelijke overheid faalt; met behulp van blikjes benzine steken zij hun vuilnis in de fik.

Vier vuilstortplaatsen werden eerder deze maand aangewezen in het Napolitaanse achterland, vier per kabinetsbesluit geselecteerde afvalbelten om de nood te lenigen. Maar de dorpen van Campania zijn het beu om voor de rommel van de stad op te draaien, het ene omdat de gekozen stort te dicht bij de bebouwde kom ligt, het andere omdat een beschermd natuurgebied erdoor bedreigd zou worden, een derde om weer een andere reden. Zij weten zich in hun verzet gesteund door de Italiaanse minister van Milieu, Pecoraro Scanio, tevens politiek leider van de Groenen. Die legt zich, alle ferme bewoordingen van minister-president Romano Prodi ten spijt, niet neer bij een kabinetsdecreet – en Prodi weet hoe weinig rek er in zijn met minimale meerderheid regerende fragiele coalitie zit.

Op de achtergrond van dat gestoethaspel bevindt zich de duistere hand van de camorra, tegenwoordig niet alleen gespecialiseerd in drugshandel, maar ook in de handel in en de illegale stort van afval, gevaarlijk chemisch afval in de eerste plaats. Daar heeft het Napolitaanse achterland al veel te veel slechte ervaringen mee.

De situatie vormt een reële bedreiging voor de volksgezondheid: epidemieën en plagen van ongedierte zijn niet ver meer, enkele scholen besloten eerder deze week de deuren te sluiten vanwege verhoogde concentraties dioxine in de buitenlucht. Een patstelling, zegt hoofd rampenbestrijding Bertolaso. Het kost volgens hem tien dagen om de stad weer proper te krijgen. In de dorpen houden de dorpelingen de vuilniswagens tegen en bezetten zij een spoorlijn om het vuil te weren. Voor vannacht staat het lossen van een colonne afgeladen vuilniswagens op het programma, op een nog geheim gehouden plek. Maar vooralsnog woekert het vuil, het vuil van besluiteloosheid en corruptie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden