Omleiding kan optimisme niet temperen

ROBÈRT MISSET

BUSTO ARSIZIO - Welhaast blijmoedig incasseerden de Nederlandse volleybalsters de ingecalculeerde 3-1-nederlaag tegen Rusland, waardoor ze een omleiding moeten volgen naar de kwartfinales van het EK. Die tussenronde is geen onoverkomelijk obstakel. Maar dit scenario voorziet tevens in een beladen ontmoeting met gastland en titelhouder Italië. Zo is de dringend gewenste Final Four voor Nederland nog ver weg.

In een botsing van culturen en bijbehorende spelsystemen boog het team van bondscoach Avital Selinger in vier sets (26-24, 24-26, 25-15, 25-22) voor het aanvalsgeweld van de Russische powerhitters Gamova en Gontsjarova. De twee aanvallers werden gezamenlijk maar liefst 97 keer aangespeeld. Al in de eerste rally van het boeiende groepsduel zocht spelverdeelster Startseva de 2.02 meter lange Gamova drie keer op.

Daarmee was de toon was gezet voor het even voorspelbare als verwoestende aanvalsspel van Rusland. Coach Selinger hoefde de statistiek er maar bij te pakken. 'Gamova en Gontsjarova maken samen 44 punten, dat is dus meer dan tweederde van de totale score. Wij missen in sommige rotaties net de lengte om hun aanval af te stoppen.'

Zaterdagavond kon Nederlandse team zich tegen Bulgarije in drie sets (25-23, 25-17, 25-23) enkele dipjes permitteren. In het voor eerst redelijk bezette Palayamamay volgden Nederland en Rusland zondag een bizar patroon in de eerste twee sets. De ploeg die de set behoorde te winnen, leverde hem alsnog in. Nederland kreeg op 24-22 twee setpoints, maar faalde niet voor het eerst onder druk.

Invalster Chaïne Staelens beukte bij haar eerste aanval de Russische defensie aan flarden, maar sloeg vervolgens in het net. Na een voetfout van Flier en een Russisch killblok op de aanvoerder kantelde de set. 'Achteraf gezien cruciaal', zei Ingrid Visser. En Caroline Wensink: 'Bij setwinst hadden we er meer een wedstrijd van kunnen maken. Nu voelde het alsof we achter de Russinnen aanliepen. Het is soms frustrerend om die muur tegenover je te zien.'

In gewonnen positie in set 2 (23-19) knoeide Rusland opzichtig met twee technische fouten van spelverdeelster Startseva. In die fase kwam passer/loper Mared Grothues even op stoom met haar snelle linkerarm. Laconiek streepte coach Selinger die sets tegen elkaar weg. 'Het grootste verschil was het blok. Soms staan er bij Rusland gewone mensen aan het net.

'Maar één op de twee keer ging de bal hoog naar die killers en boem, punt Rusland. Wij moesten er snelheid en creativiteit tegenover stellen. Maar hoe lang kun je goochelen tegen Rusland? Dat team lost de problemen in de rally iets gemakkelijker op met hun lange meiden.'

Selinger erkende dat de passing bij Nederland niet scherp genoeg was, waardoor spelverdeelster Laura Dijkema veelal gedwongen werd tot een te laag aanvalstempo. Ook haar keuzes waren soms te voorspelbaar en dat speelde de Russische blokkering in de kaart. Manon Flier had ook in het afsluitende groepsduel het Nederlandse aanvalskanon moeten zijn, maar zij wist de Russische blokkering zelden te omzeilen.

De aanvoerder kreeg als diagonaal en in de 'pipe' achter de 3-meterlijn 41 set-ups en scoorde maar 12 keer. Alleen met haar opslag pijnigde Flier de Russinnen in de slotfase van de tweede set. Vanaf de derde reeks domineerde Gamova wederom de rally's en werd Nederland bij vlagen overklast. Alle vingers van de rechterhand van Gamova zijn ingetaped, de nagels gelakt. En daar zweefde de Russische arend weer hoog boven het net om haar kogels af te vuren.

Toch constateerde Visser voldaan dat de wereldkampioen zich aan Nederland had aangepast. Om zijn tegen Spanje zo wankelmoedige 'passlijn' te versterken koos de Russische bondscoach Vladimir Kuzyutkin voor een concept met twee libero's: Kabesjova voor de servicepass en Koezjakina voor de verdediging. Op het EK mogen de libero's voor het eerst worden gewisseld en die primeur pakte voor Rusland goed uit.

Visser kon er niet mee zitten. 'Lekker potje toch?', klonk het een tikje geforceerd. En volgens bondscoach Selinger verhuist zijn ploeg vandaag met een goed gevoel naar Monza voor het duel in de achtste finales tegen Azerbeidzjan. 'Waarom niet? Natuurlijk hadden we Italië kunnen ontlopen door de poule te winnen. Maar ik ben trots op de speelsters. We hebben de wereldkampioen toch in problemen weten te brengen.'

Visser wist het zelfs zeker. 'Als we Rusland dit toernooi nog een keer tegenkomen, pakken we ze absoluut.' Zover moesten de volleybalsters maar niet kijken, betoogde Wensink. 'Het brengt onnodige druk met zich mee.' Die valkuil dient het Nederlandse team zeker te omzeilen in de wetenschap dat een plaats in de finaleronde in Belgrado vereist is om de olympische missie geloofwaardig te houden.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden