Omkoopaffaire in parlement van India

Amsterdam - De regerende Congrespartij in India heeft in 2008 bij een belangrijke vertrouwensstemming parlementsleden omgekocht. Dat blijkt uit een diplomatiek bericht dat WikiLeaks heeft verspreid. De oppositie is woedend en eiste donderdag het vertrek van de regering.


In een bericht van de Amerikaanse ambassade in New Delhi meldt een diplomaat dat een functionaris van de Congrespartij hem twee koffers vol bankbiljetten had laten zien. Het geld was bedoeld om parlementariërs om te kopen die moesten stemmen over een nucleair akkoord met de Verenigde Staten.


De Amerikaanse diplomaat had een ontmoeting met Nachiketa Kapur, een medewerker van een vooraanstaand politicus van de Congrespartij. Kapur vertelde de Amerikaan dat 'geld geen probleem was, maar dat het erom ging dat degenen die het geld aannamen ook daadwerkelijk voor zouden stemmen'.


Kapur liet het geld zien en zei dat er omgerekend zo'n 18 euro beschikbaar was voor smeergeld. Aan zeker vier politici van de regionale partij RLD zou ieder 1,8 miljoen euro zijn uitbetaald.


Kapur ontkende de beschuldigingen. Volgens hem is er nooit geld geweest om de stemming te beïnvloeden. Ook andere functionarissen van de Congrespartij wezen de beschuldigingen verontwaardigd van de hand. De oppositiepartijen eisten het ontslag van de regering van premier Manmohan Singh. Parlementariërs zwaaiden met bankbiljetten om hun eis kracht bij te zetten. 'Deze regering heeft geen gezag meer om door te gaan. Ze moet onmiddellijk vertrekken', zei Arun Jaitley van de oppositiepartij BJP.


De stemming in 2008 ging over een akkoord dat een einde maakte aan het isolement van India's nucleaire sector. In de overeenkomst, die werd goedgekeurd door het parlement, was vastgelegd dat internationale inspecteurs toegang kregen tot Indiase kernreactoren. In ruil daarvoor kreeg India de beschikking over kernbrandstof en technologie. Die had het land daarvoor niet gekregen, omdat het had geweigerd het non-proliferatieverdrag te tekenen. Het akkoord was in India omstreden.


De onthullingen over het omkopen van politici komt voor premier Singh op een pijnlijk moment. Zijn regering wordt al maanden achtervolgd door corruptieschandalen. De minister van Telecommunicatie moest aftreden en is gearresteerd nadat was gebleken dat hij de staat voor miljarden had benadeeld door gsm-licenties voor absurd lage bedragen te verkopen. De bedrijven die deze licenties kochten, maakten daarmee enorme winsten.


De wijdverbreide corruptie in India kost jaarlijks miljarden en vormt een bedreiging voor de economische groei, zo schreef het accountantsbedrijf KPMG onlangs in een rapport. Het gaat allang niet meer om kleine bedragen. Zowel de overheid als de industrie maakt vuile handen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden