Omhoog of omlaag?

'Thuis gasten ontvangen voor een diner vergt soms veel tijd aan voorbereiding. Een cateringbedrijf kan uitkomst bieden en is geen schande....

Jacomijn de Raad

1.Fruit wat uien met een beetje suiker en knoflook in een klontje boter. De geuren die zo vrijkomen, geven de indruk dat je uren in de keuken hebt gestaan.

2.Rangschik alle gerechten in eigen schalen/pannen.

3.Leg taart of taartjes op een schaal zonder de taartbodem/-kant van de bakker.'

Zonder flauw te willen zijn: dat laatste deden we al jaren. En die tweede tip levert toch nog een hoop afwas op. Maar die eerste vinden we minstens zo goed als de appeltaart-truc voor huizenverkopers.

Bovenstaande tips staan in Toeters & Bellen aan tafel (Schuyt & Co, F 27,50). Auteur Maximiliaan Winkelhuis, tevens reclamemanager en mentaal trainer van professionele dansparen (!), leerde als kookamateur de professionele kneepjes op een horeca-vakopleiding en tijdens cursussen en stages in Frankrijk en Italië. Hij doet, in alfabetische volgorde, een fikse riedel suggesties voor het succesvol laten verlopen van etentjes thuis en buitenshuis. Wat moet je doen als een uitnodiging 'white tie' vermeldt? (Hij in rokkostuum, zij in het lang of galajurk). En hoe draagt men een corsage? (Hij omhoog, zij omlaag; daar is vast een ezelsbrug voor.)

Het 'entertainen' thuis krijgt de meeste aandacht. Zijn boek, schrijft Winkelhuis, is bedoeld voor mensen die meer willen maken van het gebeuren aan en om tafel. Het gaat er niet alleen om hoe het zou horen, maar vooral om manieren om iemand gastvrij en feestelijk te onthalen.

Enigszins formeel doet het toch wel aan. Kleine rampen aan tafel, zoals het omvallen van een glas wijn, dienen door de gastvrouw te worden verholpen. Welk bestek bij een broodmaaltijd hoort (klein, tenzij het een lunch is met warme gerechten) en welke onderwerpen taboe zijn aan een officiële maaltijd (het eten zelf, hoe lekker ook), voor de meeste mensen zijn dat geen prangende zaken. En als dat wel het geval is, zijn de oplossingen hun waarschijnlijk al met de paplepel aangereikt.

Desondanks is het een zeer bladerbaar boekje vol aardige weetjes. Een Royal Smile is een cocktail met calvados en dry gin; een rokerige kamer klaart op door erin rond te zwaaien met een in water en azijn gedrenkte en daarna uitgewrongen theedoek; doodgeslagen bier komt weer tot leven door schuim in het glas te kloppen met een opgerold papieren servetje - goeie tip voor lippenstiftsters.

Toeters & Bellen doet in opzet sterk denken aan zijn bijzonder leuke voorganger Flaters & Foefjes in de keuken, en doubleert er dan ook enigszins mee. 'Flaters' is meer gericht op de praktijk in de keuken. In dat boek lazen we helaas dat zo'n grote en supergoedkope zak saffraan van dat Griekse marktje onmogelijk de ware kan bevatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden