Omhels het cliché

Er werd uitgekristalliseerd en doorontwikkelend, breed draagvlak gecreëerd en gemonitord. Ze zouden herwaarderen, invoelbaar maken en anders wel opschalen als ze nog niet aan het uitrollen of bijsturen waren. Pas dan konden ze opvolging geven en stappen zetten richting de Kamer. De Betrouwbare Mannetjes hadden de smartphones opgeborgen, de campingstoeltjes weer ingeklapt, en zich verplaatst van de Lange Voorhout naar de comfortabele driezitter. Dekentje erbij, pot thee, konden we eindelijk lekker cocoonen bij de Algemene Politieke Beschouwingen.

Warm bad

En ze schoten als paddestoelen uit de grond, de clichés. De wereld staat dan misschien in brand, op het Binnenhof werden weer naar hartelust piketpaaltjes geslagen. Hoewel de praktijk vaak weerbarstiger bleek, zouden handschoenen worden opgepakt en misstanden keihard aangepakt. Helder versus het kan niet zo zijn dat. Het is van tweeën een of anders wel te kort door de bocht. Diederik verruilde klein bier voor gratis bier, Wilders ging weer met gestrekt been vol op het orgel, en even verderop stond Emile niet helemaal lekker in zijn eigen kracht. De vlucht naar voren kwam er niet, laat staan dat de Grote Vriendelijke Roemer over zijn schaduw heen kon springen. Het was klip en klaar, Rutte was heer en meester.

Ach, Prinsjesdag. De RTL-Nosferatu staat nog door te lekken aan de bar van Nieuwspoort, als het scheepstouw alweer in de tramrails wordt geduwd om te voorkomen dat de koninklijke slavenslee straks ergens in een met IS-vlaggen omgeven dwergkalifaatje tot stilstand komt. En paarden mishandelen op het strand, dat levert natuurlijk altijd mooie plaatjes op. Een interview met Kniertje en haar zusters langs de rijtour, de knikkebollende parlementariërs, nazomercarnaval Thieme, kritiek dat de rede 'visieloos' was nog voordat de Koning zich uit zijn troon gehesen heeft, het is allemaal een warm bad van geruststelling. Leve de Koning, hoera, hoera, hoera!

Cliché 2.0

U kunt het storend vinden, maar het wollige taalgebruik, die gemeenplaatsen en platitudes, wij nemen het de Kamerleden niet kwalijk. Ze hebben het nodig, of ze het nou leuk vinden of niet. En juist in tijden waarin de wereld sneller verandert dan ooit, en het geld niet langer tegen de plinten klotst, heb je behoefte aan houvast. Noem het cliché 2.0. Een goed gebruikt cliché zorgt er bovendien voor dat je zonder al te veel risico toch een bruikbare bijdrage kunt leveren aan het debat. Schotland? Nee heb je, ja kon je krijgen. Van Basten? Gezondheid gaat boven alles. Er is altijd een uitweg. En dan hebben we het nog niet eens over de boswachtende dooddoener van die lieve zwijntjes gehad. Trouwens, weertje hè?

Omhels het cliché en uw leven wordt groots en meeslepend. Het is uw warme deken in de barre kou, uw paraplu tegen de regen. Want geloof ons: voorspelbaarheid kent geen tijd.

Voor de volgende week adviseren wij u de volgende mening:

Benieuwd wanneer Henk Krol zich afscheidt van de eenmansfractie 50Plus/Baay-Timmerman.

Veel plezier van uw nieuwe mening!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.