Omgehakte eik goed voor gratis advocaat

De Amerikaanse eik op het erf van de buurman was al geruime tijd een doorn in het oog van een verzekerde....

Maar de verzekerde had geen zin om naar de rechter te stappen. Hij trok de stoute schoenen aan en velde de eik in mei 1993 op eigen houtje. Met hoeveel geraas de boom naar beneden stortte, is niet in de uitspraak van de raad van toezicht op het schadeverzekeringsbedrijf te lezen.

Wel staat vast dat de buurman woedend was. Hij stelde de verzekerde aansprakelijk voor alle schade en spande een civiele zaak aan. Een hoogoplopende burenruzie was het gevolg.

De verzekerde wenste zich voor de rechtbank te verdedigen. Gelukkig had hij sinds 1 juni 1985 een rechtsbijstandsverzekering. Zijn maatschappij zou voor hem gratis juridische hulp moeten verzorgen. Maar de verzekeraar weigerde. De rechtsbijstandspolis dekt weliswaar het verhaalsrecht, maar alleen 'het verhaal van schade die verzekerde heeft geleden door een wettelijk aansprakelijke derde'.

En hier was de verzekerde zelf wettelijk aansprakelijk, zo betoogde de verzekeraar. Hij had een onrechtmatige daad gepleegd door eigenmachtig een boom op het erf van de buurman om te hakken. Daarnaast stond de boom er al op 1 juni 1985, het moment dat hij de verzekering afsloot. Ook dat sloot het beroep op rechtsbijstand uit.

De raad van toezicht wees het verweer van de verzekeraar op alle punten af. 'Verzekerden kunnen de polisbepaling in redelijkheid niet anders begrijpen dan dat er steeds dekking is in geval van onrechtmatige daad.' Ook het feit dat de boom er reeds stond voordat de verzekering werd afgesloten, doet daar niet aan af. 'Het omhakken van de boom is immers het voorval geweest dat tot het geschil met klagers buurman heeft geleid.'

De verzekeraar moet hierdoor alle advocatenkosten van de verzekerde voor zijn rekening nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.