Omfloerst

Van verschillende journalisten heb ik begrepen dat zij wel uitkijken om wielerprestaties te bezingen, want al te vaak is hun enthousiasme later door dopingverhalen ingehaald.


Voorzichtig zijn met enthousiasme - triestig is het wel en de bedoeling kan het niet zijn, maar ik moet toegeven dat ik, nu ik de wetenschappelijke benadering van de belachelijk superieure Sky-ploeg hoor roemen, ook wel-eens denk: ja, scheikunde zeker.


Op de rustdag gisteren arresteerde de politie iemand van de Cofidis-ploeg. Twee anderen werden verhoord.


Vlak voordat dit nieuws bekend werd, was Erik Breukink op de radio, ploegleider van Rabo. Er zat geen leven meer in hem. Hij klonk alsof hij alles opgegeven had en er in zijn hoofd en hartje nooit meer vertrouwen terug kon keren.


Vroeger was alles beter, tot aan de toekomst toe. In De Avondetappe zei voormalig Rabo-topman Herman Wijffels dat hij ploegleider Jan Raas destijds één voorwaarde had gesteld: 'Ik wil geen gedonder met dopinggevallen.'


De formulering was belangrijk. Hij zei niet: ik wil geen doping, maar: ik wil geen gedonder. Hij klonk als een Barclays-directeur tegen een ondergeschikte, vlak voordat die met de rentestanden begon te knoeien: 'Die rentes hoeven toch niet altijd zo hoog?'


Het antwoord van Raas was ook omfloerst: 'Daar zorg ik voor.'


In een radioprogramma mocht ik laatst een uurtje naast Steven Rooks zitten. Toen de microfoons even uit waren, zei ik: 'In jouw tijd gebruikte toch iedereen?' Hij draaide zich naar me toe, keek me stevig aan en tikte met de vingertoppen tegen zijn borst. 'Dan beschuldig je mij ook', zei hij, en tikte nogmaals: 'Dan beschuldig je mij ook?'


De renners van Rabo moeten misschien niet aan de doping gaan, ze moeten wel de bereidheid hebben alles op te vreten. Ze hebben een ploegleider nodig met de felheid van Rooks, die ze opjaagt tot vlak voordat ze naar de doping willen grijpen.


'Onze renners verbeteren het wereldrecord slapen', was gisteren het laatste bericht uit het Rabo-kamp. Ze hebben de beroemde uitspraak van Joop Zoetemelk - 'De Tour win je in bed' - wel goed onthouden, maar zijn de laatsten die willen geloven dat daarmee slapen werd bedoeld.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden