Ombuigen

Afgelopen donderdag stuurden de bewindslieden Bussemaker en Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een brief naar de Tweede Kamer. Daarin was sprake van een 'ombuiging', de 'invulling subsidietaakstelling onderwijs en onderzoek' en het 'tegengaan versnippering: minder instellingen - meer flexibiliteit'.

In 2014 wordt honderd miljoen 'omgebogen', in 2015 tweehonderd miljoen. Het zijn nu eenmaal moeilijke tijden.

Afgelopen zondag zat ik in het praatprogramma In Gelderland Live naast Carla van Baalen, historica en tevens directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, een onderzoeksinstituut van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Aanleiding voor haar aanwezigheid was de brief van Bussemaker en Dekker. Daarin stond namelijk dat de subsidie voor haar centrum was omgebogen. Dit helaas in voor Van Baalen ongunstige richting. Het ministerie stopt de subsidie. Daarmee is het CPG tweederde van zijn financiering kwijt en kan het per 1 januari 2014 worden opgeheven.

De jaarlijkse bijdrage van het ministerie bedraagt 520 duizend euro, zeg maar éénveertigste van één Fyra-treinstel.

In de brief werd in vijftien woorden uitgelegd waarom de subsidie werd ingetrokken: 'Er is geen sprake van een unieke, excellente instelling die noodzakelijk is voor ons wetenschapsstelsel.' Dat was sneu voor Carla van Baalen, die dacht dat haar instituut toch echt uniek was in Nederland en die nog in februari van een internationale visitatiecommissie te horen had gekregen dat het juist zo 'krachtig, degelijk en gezaghebbend' was. Vanuit Den Haag had ze de afgelopen jaren ook louter lof ontvangen, onder meer van een van Bussemakers voorgangers, Ronald Plasterk. Dat het CPG door soortgelijke instituten in Europa wordt gezien als de primus inter pares berust kennelijk op een misverstand.

Het CPG onderzoekt en beschrijft de parlementaire geschiedenis van Nederland sinds 1945. Die wordt onder meer vastgelegd in politieke biografieën en in een gestaag vorderende Loe de Jong-achtige serie waarvan in september deel 9 verschijnt, over het kabinet-De Jong (1967-1971). Deel 1 werd 36 jaar geleden geschreven, dus de werkelijkheid loopt vooruit op de geschiedschrijving. Alleen daarom al zou je zo'n instituut moeten koesteren, als een sleepanker van de tijd. Maar zoals het er nu uitziet, eindigt de beschrijving van onze parlementaire historie in 1971. Jammer, ik verheugde me erg op het deel over het kabinet-Den Uyl (1973-1977).

Wat valt er te zeggen over een minister die vanwege een ombuiging van 0,52 miljoen euro het politieke geheugen van Nederland de nek omdraait? Van zo'n Dekker kan ik het me op de een of andere manier nog voorstellen. Die kijkt in het rond alsof de wereld in 1981 is opgericht en daarvoor de duisternis over de vloed lag. Maar Bussemaker? Heeft die zelfs niet héél even gedacht: ik zet mijn handtekening onder iets ongehoords om een luizige half miljoen om te buigen? In het kleine zie je het grote: wat voor kaalgeslagen land zijn VVD en PvdA aan het creëren?

Volgens Mark Rutte is zijn kabinet misschien wel het beste sinds de oorlog. Dat kun je natuurlijk gemakkelijk beweren als je de wetenschappers die die bewering op juistheid kunnen onderzoeken een nekschot geeft.

De Tweede Kamer gaf het CPG opdracht de viering van 200 jaar Koninkrijk luister bij te zetten met een wetenschappelijk verantwoord standaardwerk over twee eeuwen parlementaire democratie. Dat zal er niet komen; onze kijk op wat belangrijk en van waarde is, is krachtig omgebogen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden