Ombudsman Van Zutphen brengt Kinderombudsaffaire tot goed einde

Ombudsman Reinier van Zutphen heeft met de voordracht van hoogleraar kinderrechten Margrite Kalverboer in een keer de discussie over de Kinderombudsman beslecht. Dinsdag werd ze met 78 stemmen gekozen door de Tweede Kamer. Haar concurrente Carla van Os, net als Kalverboer verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, kreeg 13 stemmen. Andere Kamerleden stemden blanco. Partijen die aanvankelijk door wilden met vertrekkend Kinderombudsman Marc Dullaert zien in Kalverboer een waardige opvolger.

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld anp

In de wandelgangen is dinsdag weinig animo voor een terugblik op de affaire-Van Zutphen-Dullaert. Reacties variëren van 'goed dat er weer een Kinderombudsman is' en 'tijd om vooruit te kijken' tot 'hopen dat de rust in de tent terugkeert'. Het vertrek van Dullaert was niet fraai, zeggen Kamerleden die hem hoog in het vaandel hadden. Tegelijkertijd hebben ze hoge verwachtingen van Kalverboer.

Toen de Ombudsman de Kinderombudsman in januari de wacht aanzegde, eisten het CDA, D66, de SP, de ChristenUnie en GroenLinks aanvankelijk opheldering. Van Zutphen hield het bij de mededeling dat hij als nieuwe Ombudsman (hij volgde vorig jaar Alex Brenninkmeijer op) zijn eigen team wilde samenstellen. Hij zou het recht hebben het contract van Dullaert niet te verlengen.

Ongemakkelijke maanden

Na twee besloten vergaderingen met Van Zutphen draaiden de partijen bij, en de problematische zoektocht naar een Nationale Ombudsman uit 2014 lag nog vers in het geheugen. Twee ongemakkelijke maanden volgden waarin Van Zutphen zich in stilzwijgen hulde en Kamerleden een petitie van tienduizenden Nederlanders vóór Dullaert in ontvangst moesten nemen. Maar de mantra bleef: de Kamer gaat hier niet over.

De tactiek lijkt te slagen. Dullaert heeft zijn vertrek geaccepteerd zonder uit de school te klappen over het interne conflict. En met Kalverboers cv kunnen de partijen die van Dullaerts stijl hielden uit de voeten. 'Ze is een vrouw met een dijk van ervaring op het terrein van kinderrechten', zegt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. 'Niet alleen rond het kinderpardon, ook op de terreinen kindermishandeling, jeugdzorg en passend onderwijs.' In 2011 kwam Kalverboer op voor de uitgewezen asieltiener Mauro. Net als Dullaert waarschuwde ze voor de verslechterende situatie van asielkinderen in Nederland.

Interview

'Volwassenen denken vaak dat ze geluisterd hebben naar kinderen, maar ze hebben alleen gehoord wat kinderen zeiden. Maar wát ze zeiden, hebben ze niet werkelijk geregistreerd.' Lees hier het interview met Kinderombudsman Margrite Kalverboer.

'De traditie van Dullaert'

Wat D66'er Paul van Meenen betreft zet Kalverboer de lijn van Dullaert voort. ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers pleit voor rust en 'een goede samenwerking intern'. Ook hij hoopt dat Kalverboer 'in de traditie van Dullaert' te werk zal gaan. Haar betrokkenheid bij het kinderpardon is 'geen diskwalificatie'.

Regeringspartij VVD, die weinig op leek te hebben met de geëngageerde Dullaert, laat weten weinig interesse te hebben in de affaire en geen inhoudelijke reactie te willen geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden