Ombudsman: schuldhulpverlening schiet tekort

In navolging van maatschappelijke organisatie en gemeenten stelt ook de nationale ombudsman Reinier van Zutphen dat  de schuldhulpverlening van de overheid tekortschiet. De overheid gaat onterecht uit van de zelfredzaamheid van burgers bij de gemeentelijke schuldhulpverlening, zegt Van Zutphen woensdag in een rapport.

Schulden steeds groter probleem in Nederland. Beeld anp

Armoede is een toenemend probleem. Volgens maatschappelijke organisaties heeft eenvijfde van de Nederlandse huishoudens te maken met problematische schulden. 'De overheid denkt dat men er wel uitkomt, maar dat is een illusie', zegt Van Zutphen.

'De overheid gaat uit van een standaard en als je daar niet aan voldoet, val je buiten de boot. Het mag nooit de bedoeling zijn dat de burger wordt buitengesloten omdat hij niet in de standaardmal van de schuldhulpverdeling past.'

Zorgplicht

Medio 2012 is bij wet de zorgplicht op dit gebied bij de gemeenten gelegd. De ombudsman roept de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma op over knelpunten in gesprek te gaan met de gemeenten.

Eerder hadden maatschappelijke organisaties en de gemeenten al kritiek geuit op de schuldhulpverlening. De aanpak van armoede en schuldhulpverlening moet eenvoudiger en ook de overheid moet zich gaan opstellen als een fatsoenlijke schuldeiser, stelden zij in pamflet, dat werd ondertekend door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de koepel van sociale diensten (Divosa), de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren (NVVK) en de koepel voor maatschappelijke dienstverlening en sociaal werk (MO-groep).

Volgens hen belemmeren de huidige regels mensen om uit hun schulden te komen. 'Erger nog, het huidige stelsel veroorzaakt meer of nieuwe schulden. Dat weerhoudt mensen ervan actief deel te nemen aan de samenleving, ', aldus René Paas, voorzitter van Divosa.

Hoe schuldhulp echt kan helpen

De Amsterdamse schuldhulpverlening blijkt effectief: mensen krijgen grip op hun financiën en het aantal huisuitzettingen is gedaald. Wethouder Vliegenthart (SP) licht zijn methode toe. Lees hier het artikel (+).

Hobbels

In een rapport signaleert ook ombudsman Van Zutphen dat mensen grote hobbels ervaren bij toegang tot schuldhulpverleing. Zo wordt zelfstandige ondernemers en eigenwoningbezitters niet geholpen en wordt hen ook geen passend alternatief geboden.

Bovendien duurt het doorlopen van de procedure lang, de bereikbaarheid is slecht of mensen krijgen geen formele afwijzing van hun hulpaanvraag, waardoor rechtsbescherming in het gedrang komt.

De Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen. Beeld anp

Staatssecretaris

De staatssecretaris reageerde dinsdagmorgen meteen: 'Gemeenten kunnen en moeten maatwerk leveren en schuldhulpverlening moet laagdrempelig zijn. Daarom geeft het kabinet jaarlijks reeds 100 miljoen euro extra aan gemeenten voor armoedebestrijding en schuldhulpverlening.'

Ze zegt de klachten 'zeer serieus' te nemen. Het rapport is voor haar 'een belangrijke aanvulling' op een beoordeling van gemeentelijke schuldhulpverlening die binnenkort naar de Kamer wordt gestuurd. Op basis van dat stuk gaat ze met gemeenten en andere betrokkenen aan de slag om de situatie te verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden