Ombudsman: OM zat fout in Bredase zedenzaak

Het Openbaar Ministerie moet in een Bredase zedenzaak, waarin een man door zijn ex vals werd beschuldigd, excuses aanbieden. Bovendien moet justitie erkennen dat er onvoldoende reden was de 49-jarige Frans destijds te vervolgen. Dat zegt Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ELSBETH STOKER

AMSTERDAM - Frans deed vorig jaar onder de naam 'Fabian' zijn verhaal in Volkskrant Magazine. Hij is een van de tientallen gescheiden vaders die jaarlijks vals worden beschuldigd van verkrachting of misbruik door hun ex. In 2006 werd hij gearresteerd. Drie jaar later werd hij vrijgesproken. De beschuldigingen hadden vergaande gevolgen voor zijn leven. Frans verloor door het proces het contact met zijn kinderen. Hij liep een baan mis en werkt nu in het buitenland.

Volgens de Ombudsman, die het dossier onderzocht, heeft justitie onprofessioneel gehandeld en onvoldoende gereageerd op Frans' klachten. Hoewel de politie en het OM erkennen dat er fouten zijn gemaakt en dat er sprake was van tunnelvisie, heeft Frans nog steeds geen schadevergoeding ontvangen. Eerdere pogingen liepen spaak. Dat is niet uitsluitend aan de houding van Frans te wijten, aldus de Ombudsman. Wat hem betreft had justitie een menselijker gezicht moeten tonen.

Eind februari concludeerde rechtspsychologen Peter van Koppen, Robert Horselenberg en André De Zutter al dat politie en OM hadden gelogen in zijn strafzaak. Ze ontdekten dat gesprekken uit amateurseksfilmpjes, die dienden als bewijsmateriaal tegen Frans, verkeerd waren uitgewerkt in een proces-verbaal. Hierdoor leek het alsof er sprake was van dwang in de slaapkamer.

Bovendien beweerden de agenten dat Frans tijdens een verhoor wilde bekennen, maar dat hij zich op het laatste moment terugtrok. De officier van justitie beaamde tijdens de zitting dat ze hetzelfde op de verhoorbanden had gehoord als de agenten. Toen de geluidsbanden tijdens de zitting werden afgespeeld, bleek de lezing van justitie niet te kloppen. Frans heeft nooit gezegd dat hij wilde bekennen. 'Als de politie en de officier van justitie gaan liegen, is het hek van de dam', zei De Zutter destijds.

Wat Brenninkmeijer betreft moeten de politie en het OM zich verdiepen in 'conflicthantering', zodat ze voortaan op een behoorlijke wijze omgaan met burgers die door fouten van justitie in de problemen komen.

Frans en zijn huidige echtgenote, zijn blij met het rapport van de Ombudsman. 'We wachten af waar het OM mee gaat komen.'

Een woordvoerder van het OM laat weten dat 'het de aanbevelingen van de Ombudsman serieus neemt en het rapport gaat bestuderen'.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden