Ombudsman: Nationale Politie werkt getraumatiseerde agenten tegen

De politie schiet tekort in de omgang met agenten die tijdens hun werk trauma’s oplopen en daardoor ptss ontwikkelen. Dat schrijft de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen in een brief aan verantwoordelijk minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Hij roept hem op snel met oplossingen te komen.

Maud Effting
De politie doet onderzoek na een dodelijk steekincident.  Beeld ANP
De politie doet onderzoek na een dodelijk steekincident.Beeld ANP

Van Zutphen stelt in zijn brief dat ptss moeizaam wordt erkend, dat het politiemensen veel tijd en moeite kost om medische kosten te verhalen, dat re-integratie niet goed wordt begeleid en dat er nauwelijks coulance is bij het toekennen van smartengeld en schadevergoedingen.

De brief van de ombudsman ligt in lijn met de eerdere kritiek die vakbonden, advocaten en deskundigen eind februari in de Volkskrant uitten op de manier waarop de politie omgaat met agenten met ptss. Vorig jaar werd de Nationale Politie drie keer op de vingers getikt door de hoogste rechter, die in drie schadevergoedingszaken oordeelde dat de politie de zorgplicht had geschonden en jarenlang ten onrechte had geweigerd aansprakelijkheid te erkennen. Uit de uitspraken bleek dat politiemensen soms meer dan zeven jaar moesten procederen om hun gelijk te halen. Advocaten en vakbonden zeiden tegen de Volkskrant dat politiemensen in dergelijke zaken worden ‘uitgerookt’ en dat de politie ‘een leger aan advocaten’ inzet om claims buiten de deur te houden.

Schadevergoeding

Voor agenten met ptss is het ‘bijna onmogelijk’ geworden om een schadevergoeding te krijgen als de politie fouten heeft gemaakt, stelt Van Zutphen in zijn brief. Volgens de ombudsman worden de regels in deze procedures sinds 2016 (het jaar waarin korpschef Akerboom aantrad, red.) steeds strenger toegepast. Voor die tijd was wél sprake van enige coulance.

Ook komen politiemensen met medische kosten vaak terecht in een enorme bureaucratie: ‘Stukken raken zoek en er moeten steeds dezelfde stukken aangeleverd worden. In veel gevallen wordt er pas betaald na een ingebrekestelling.’ Zo beschrijft Van Zutphen een klacht van een agent die veertien keer met een dwangsom naar de rechter stapte, veertien keer gelijk kreeg en vervolgens deurwaarders moest inschakelen omdat er niet werd betaald. ‘Het is letterlijk ziekmakend’, aldus de agent.

‘Het aantal klachten dat wij hierover binnenkrijgen, neemt toe’, licht Van Zutphen toe. ‘Het lijkt alsof de politie nu nog moet erkennen dat ptss bij het werk hoort. Je moet mensen met ptss serieus nemen – dáár gaat het om. Maar de politie moet hier eigenlijk nog aan beginnen. Kijk, veel mensen zijn helemaal niet uit op geld. Ze willen erkenning.’ Hij constateert dat de politie achterloopt bij defensie: ‘Ik zou willen zeggen: schiet op met dat beleid.’

Signalen

De korpsleiding van de politie zegt de signalen te herkennen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt dat de minister het onderwerp afgelopen jaar ‘zeer hoog op de agenda heeft gezet’ en zegt allang met het probleem bezig te zijn. ‘Zoals ook eerder gedeeld in de Tweede Kamer en ook tijdens verscheidene gesprekken met werknemers met PTSS, komen de minister en de korpsleiding, in samenwerking met de vakbonden en de COR, eind deze maand met een plan om het stelsel te verbeteren’, aldus een woordvoerder van het ministerie. Het plan moet draaien om eenvoud, geen druk voor de agent met ptss, tempo in de afhandeling van zaken en re-integratie binnen de politie.

De politie zegt dat er momenteel zo’n honderd procedures rond schadevergoeding lopen van politiemensen met ptss. Daarnaast zijn er bijna duizend dossiers van agenten die wachten op afwikkeling van hun smartengeld. Vakbonden en advocaten stellen echter dat dit het topje van de ijsberg is. Zo schat politiebond NPB dat minstens honderd schadeclaims vanwege het ‘juridische afschrikbeleid van het korps’ nu nog niet bij de rechter liggen.

Lees ook:

‘We waren onvoorbereid tussen agressieve, dronken mensen gezet. En nu werden wíj vervolgd.’ Na een avond tussen een dronken, woedende menigte komt ME’er Ray van Broekhoven thuis te zitten met ptss. Pas na jaren procederen erkent de politie dat hij onjuist is behandeld. Nu doet hij zijn verhaal, ‘want ik weet dat er meer mensen zijn zoals ik’.

Politieagenten die door hun werk een posttraumatische stressstoornis (ptss) oplopen en schade vergoed proberen te krijgen vanwege onvoldoende zorg, worden vaak jarenlang juridisch tegengewerkt door de politie, zeggen advocaten, vakbonden en deskundigen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden