Ombudsman: Meer oog voor uitzondering op inburgering

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) moet meer oog krijgen voor buitenlanders die naar Nederland willen komen, maar die nauwelijks in staat zijn een inburgeringsexamen af te leggen in hun eigen land. Dit schrijft de Nationale ombudsman in een rapport over inburgering dat vandaag is verschenen.

ANP/Redactie
Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. © ANP Beeld
Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer. © ANP

Voor schrijnende gevallen kan de dienst een uitzondering op deze verplichting maken maar dat is nog maar één keer in de afgelopen vijf jaar gebeurd. Brenninkmeijer schrijft dit vreemd te vinden. De IND zou niet alleen maar bezwaren tegen het maken van een uitzondering moeten afvinken, maar meer kunnen kijken naar de gehele situatie van de vreemdeling. Verder denkt Brenninkmeijer dat de IND terughoudend is omdat de dienst bang is dat de ene uitzondering de andere uitlokt.

Gescheiden
VluchtelingenWerk Nederland had geklaagd bij de ombudsman over vreemdelingen uit Irak, Somalië en Afghanistan die door de moeilijke situatie in hun land het examen nauwelijks kunnen afleggen. Daardoor zouden vrouwen hun mannen die al in Nederland zijn pas jaren later kunnen nareizen en zouden kinderen heel lang van hun ouders gescheiden zijn.

Enkele honderden
Sinds 2006 bestaat de eis om een inburgeringsexamen af te leggen in het land van herkomst. Onlangs is pas de eerste uitzondering gemaakt voor een Afghaanse familie. VluchtelingenWerk gaat uit van enkele honderden vergelijkbare gevallen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden