Ombudsman laatste hoop Nederlandse gevangene VS

Jaitsen Singh, de Nederlander die al 31 jaar mogelijk ten onrechte in de VS gevangen zit, krijgt twee maanden extra de tijd om via een procedure bij de Nationale Ombudsman overplaatsing naar Nederland te bewerkstelligen.

Wil Thijssen
Jaitsen Singh. Beeld .
Jaitsen Singh.Beeld .

Met zo'n overplaatsing zou de man alsnog vrij komen, omdat hij naar Nederlandse maatstaven zijn straf ruimschoots heeft uitgezeten. Dat Singh niet vervroegd vrijgelaten wordt, komt voor een belangrijk deel doordat het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie niet meewerkt aan zijn opvang en resocialisatie.

'Wij hebben eerder klachten gehad van familie van Nederlandse gedetineerden in het buitenland', zegt de Ombudsman. 'Ik zie de klacht van de advocaten van de heer Singh welwillend tegemoet.'

De Ombudsman oordeelde in 2013 dat het Nederlands ministerie van Justitie de regels voor overplaatsing selectief en zonder maatwerk hanteert, 'waarbij voor een weging van de menselijke kant weinig ruimte lijkt te zijn'. Na tussenkomst van de Ombudsman kwam een gedetineerde in Venezuela na afwijzing alsnog naar Nederland.

Wil Thijssen ging bij Jaitsen Singh op bezoek in de San Quentin-gevangenis in San Francisco. Lees hier het interview.

De San Quentin-gevangenis, waar Singh vastzit. Beeld Io Cooman
De San Quentin-gevangenis, waar Singh vastzit.Beeld Io Cooman

Nederlander

Singh (71) werd in 1986 veroordeeld als opdrachtgever van de moord op zijn vrouw en dochter in hun huis in Ontario (Californië). Hij kreeg daarvoor tweemaal 25 jaar cel plus zes jaar omdat het huurmoord zou zijn.

Omdat de ontlastende bewijzen zich opstapelen, de man bejaard is en met gezondheidsproblemen kampt, oordeelde de staat Californië dat hij in aanmerking komt voor de procedure tot vervroegde vrijlating. Singh is echter geen Amerikaans staatsburger maar een Nederlander. Daarom is opvang en begeleiding door Nederland vereist.

Het ministerie van Justitie wijst medewerking aan opvang en resocialisatie af omdat Singh ten tijde van zijn veroordeling al 13 jaar niet meer in Nederland woonde. Het ministerie hanteert de richtlijn dat gedetineerden tijdens een veroordeling niet langer dan 5 jaar uit Nederland weg mogen zijn om voor overplaatsing in aanmerking te komen.

Inzamelingsactie voor Nederlander in cel VS

De organisatie PrisonLAW is een inzamelingsactie begonnen in de zaak van Singh (71). Dat meldt advocaat Rachel Imamkhan dinsdag. Ze zegt dat 20.000 euro nodig is om een onderzoeksbureau in te schakelen om nieuw bewijs te verzamelen. Met dat nieuw bewijs wil Imamkhan een herzieningsprocedure beginnen.

Binding met het thuisland

'Het is niet te begrijpen dat het Nederlandse ministerie van Justitie alleen kijkt naar een zelfbedacht criterium en niet naar de omstandigheden', zei Singhs Amerikaanse advocaat Keith Chandler vrijdag na afloop van de besloten hoorzitting bij de Californische Parole Board. 'Sommige mensen zijn 20 jaar weg en hebben heel veel binding met hun thuisland, andere vertrekken en na een half jaar hoort niemand meer iets van ze.'

Ook het feit dat Singh bij overplaatsing naar Nederland direct vrijkomt, waardoor geen tijd rest voor resocialisatie, is reden voor Justitie zijn overplaatsingsverzoek af te wijzen. Op Singhs toezegging tot vrijwillige resocialisatie en het plan dat Reclassering Nederland daarvoor heeft opgesteld heeft Justitie niet gereageerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden