Ombudsman: immigratiedienst leeft vonnissen niet na

De Immigratie- en Naturalisatiedienst IND leeft uitspraken van de rechter in een groot aantal gevallen niet na. Dat schrijft de Nationale Ombudsman R. Fernhout in een scherpe brief aan minister Verdonk...

ANP

Het gaat om zaken waarin de rechter heeft bepaald dat er binnen een bepaalde termijn een (nieuw) besluit moet worden genomen, wat de IND vervolgens niet lukt. Fernhout kreeg hierover dit jaar al 32 klachten, tegenover 41 in 2004, terwijl al jaren beterschap wordt beloofd door Verdonk en haar voorgangers.

De Ombudsman deed de afgelopen jaren diverse keren zelf onderzoek naar de kwestie. In 2002 bleken er grote achterstanden te zijn met honderden zaken waarin een rechter een beslissing had bevolen.

Uit cijfers van de IND bleek de achterstand in 2004 substantieel teruggelopen maar nog steeds aanzienlijk. Dit voorjaar ging het volgens Fernhout om 1100 zaken waarbij de behandeling na de uitspraak langer dan drie maanden duurde. In 211 gevallen was na de uitspraak zelfs al meer dan een jaar verstreken.

Verder wijst de Ombudsman erop dat de IND geen gegevens heeft over het aantal zaken waarin de rechter zelf een termijn heeft opgelegd waarbinnen een besluit moet worden genomen. Volgens Fernhout levert een en ander ‘een zorgelijk beeld op’. Hij vraagt zich af of ‘het fundamentele belang van het naleven van rechterlijke uitspraken wel wordt onderkend, en zo ja, waarom de IND er niet in slaagt dat correct uit te voeren’.

Een woordvoerder van de IND wijst erop dat de Ombudsman alleen naar de termijn kijkt maar dat de IND behalve snel ook zorgvuldig moet zijn. ‘Die twee staan soms op gespannen voet. Soms willen wij een ambtsbericht over een bepaald land afwachten maar gaat dat te traag’, aldus de woordvoerder.

De brief is al op 23 juni uitgegaan, vlak nadat de Ombudsman ook twee andere rapporten aan Verdonk had overhandigd over aanhoudende klachten over de IND. Volgens een woordvoerster van de Ombudsman maandag, behoefde dit onderwerp nog eens afzonderlijke aandacht. Fernhout wil Verdonk op korte termijn spreken over de mogelijkheden de kwestie aan te pakken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden