Ombudsman: hof deed navraag naar De Roy

Nationale Ombudsman: Bouwfonds zette De Roy Van Zuydewijn niet aan de dijk na druk vanuit het Koningshuis...

Van onze verslaggevers Merijn Rengers en  John Schoorl

DEN HAAG De ambtelijke rechterhand van koningin Beatrix, Felix Rhodius, heeft in 2001 navraag laten doen naar de werkzaamheden van Edwin de Roy van Zuydewijn bij Bouwfonds. Hij schakelde daarvoor Elco Brinkman in, de topman van Bouwend Nederland.

De naspeuringen van het hof hadden echter niet ten doel de werkrelatie tussen De Roy en Bouwfonds – destijds zijn voornaamste opdrachtgever – te ondermijnen. Dat constateerde de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer woensdag in een onderzoek naar aanleiding van klachten van De Roy over tegenwerking door de Rijksoverheid. De Roy had onder meer aangevoerd dat Bouwfonds hem aan de dijk had gezet als gevolg van druk vanuit het koningshuis.

Diverse getuigen hebben tegenover de ombudsman verklaard dat De Roy’s exit bij de vastgoedtak van Bouwfonds een zakelijke achtergrond had. ‘De reden voor de beëindiging waren twijfels binnen Bouwfonds over het nut van verdere samenwerking in verband met de kosten’, schrijft de ombudsman.

Volgens Brenninkmeijer zijn er al met al geen bewijzen dat De Roy, die indertijd getrouwd was met prinses Margarita, zakelijk is gedwarsboomd. Zijn klacht is daarom ‘niet gegrond’.

De conclusie van de ombudsman dat Rhodius navraag deed naar de werkzaamheden van De Roy is niettemin saillant. De voormalige directeur van het Kabinet der Koningin ontkende vorig jaar tegenover de Volkskrant tot twee maal toe stellig dat hij zich ooit tot het Bouwfonds had gewend met vragen over De Roy.

De ombudsman schrijft in zijn slotbeschouwing dat hij niet verwacht dat De Roy van Zuydewijn zich zal neerleggen bij de uitkomst van het rapport. ‘Daarvoor is er een te groot verschil tussen enerzijds de perceptie van De Roy van Zuydewijn en anderzijds datgene wat op basis van documenten en getuigenverklaringen onder ede kan worden vastgesteld.’

Brenninkmeijer, die elf getuigen hoorde voor zijn onderzoek, liet in het actualiteitenprogramma EenVandaag weten dat hij de kwestie-De Roy onder meer had opgepakt op instigatie van D66-leider Alexander Pechtold. Die was bij hem op kantoor geweest nadat hij signalen had gekregen over mogelijke overheidsbemoeienis.

De Roy van Zuydewijn en zijn advocaat Mark Meijjer wilden woensdag niet inhoudelijk reageren. Wel liet De Roy weten ‘verbijsterd’ te zijn over het onderzoek en de gang van zaken. Hij geeft vandaag een persconferentie over het onderzoek van de ombudsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden