Ombudsman breekt staf over Defensie

Amsterdam - Het Ministerie van Defensie heeft slecht en onzorgvuldig onderzoek gedaan naar misstanden bij het toewijzen van functies aan militairen. Dat blijkt uit een recente uitspraak van de Nationale Ombudsman over het functioneren van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie (COID) en van de Raad van Advies van de Landmacht.


Aanleiding voor het onderzoek waren klachten van Ruslandkundige en veiligheidsspecialist luitenant-kolonel Marcel de Haas, die zegt al tien jaar te worden tegengewerkt in zijn loopbaan bij Defensie.


Het harde oordeel van de ombudsman over de COID komt op een opvallend moment. Vrijdag maakte minister Hillen de onderzoeksopdracht bekend van een commissie die defensiebreed onderzoek gaat doen naar integriteitskwesties. Aanleiding voor het onderzoek zijn publicaties in de Volkskrant over verzwegen integriteitsklachten bij de materieeltak van defensie.


De commissie, die onder leiding staat van oud-inspecteur-generaal Cees de Veer, krijgt toegang tot alle documenten, gebouwen en terreinen waarvoor zij dat nodig acht. Ook mag ze naar eigen believen informatie opvragen bij militairen en burgerpersoneel van Defensie.


Daarmee gaat de commissie in feite het werk van de COID overdoen. De COID onderzoekt klachten van defensiepersoneel inzake niet-ethisch handelen door defensiemedewerkers. Dat kan gaan om seksuele intimidatie, diefstal, maar ook fraude, corruptie en vriendjespolitiek.


Marcel De Haas stapte in 2009 met een lijst van vijftien klachten over intimidatie, laster, gedwongen overplaatsing, tegenwerking en leugens over zijn functioneren naar de COID, maar die oordeelde op alle punten in het voordeel van Defensie.


Die conclusie had nooit getrokken mogen worden, vindt Nationaal Ombudsman Alex Brenninkmeijer nu. Volgens hem komt de zwarte piet niet De Haas toe, maar de COID die zijn zaak onderzocht.


De ombudsman stelt dat de COID afspraken niet nakomt, dat De Haas niet de kans kreeg te reageren op de zaak die hij zelf had aangezwengeld en dat cruciale zaken niet op papier werden vastgelegd. Grootste manco aan het onderzoek is volgens de ombudsman dat de COID weigerde te spreken met een groot aantal getuigen van mogelijke misstanden die door De Haas waren aangedragen.


De Haas is blij met de conclusies van de ombudsman en eist eerherstel en rechtspositionele compensatie. Ook wil hij dat pesterijen en leugens aan zijn adres stoppen. De vriendin van voormalig staatssecretaris Jack de Vries beet De Haas onlangs na een door hem verzorgd college toe 'dat het een schande was dat hij met zijn arbeidsconflict' nog les mocht geven aan officieren.


Defensie laat weten dat het niet op vragen ingaat zolang er nog geen formele reactie is gegeven aan de ombudsman. Aan die reactie wordt momenteel gewerkt.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden