Ombudsman bekijkt ic-rapportage inspectie

Inspectie heeft mogelijk reputatie van ziekenhuizen onnodige geschaad...

Van onze verslaggeefster Maud Effting

Amsterdam De Nationale Ombudsman gaat onderzoek doen naar mogelijk onzorgvuldig handelen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Aanleiding is het optreden van de inspectie rondom het onderzoek naar de intensive care-afdelingen van kleine ziekenhuizen.

De inspectie zou volgens een klacht de reputatie van deze ziekenhuizen hebben beschadigd. De klacht werd in april ingediend door de Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ). Volgens hen heeft de inspectie door onjuiste en voorbarige uitspraken in de media de suggestie gewekt dat er sprake was van onverantwoorde zorg.

In 2007 stelden artsen in NOVA dat in Nederland jaarlijks onnodig 250 doden vallen op de intensive care van kleine ziekenhuizen. Naar aanleiding hiervan startte de inspectie een onderzoek. Er werd een vernietigend rapport opgesteld, waarin stond dat diverse ziekenhuizen niet voldeden aan de essentiële voorwaarden voor verantwoorde zorg. Sommige ziekenhuizen hadden geen intensive care-specialist en hadden de zorg ’s nachts, ’s avonds en in het weekeinde niet goed geregeld.

Op 12 december 2008 kondigde de inspectie aan tien ic-afdelingen van kleine ziekenhuizen te gaan sluiten. Maar al aan het eind van dezelfde dag was er ineens niets meer over van dat besluit. Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal moest die avond in NOVA erkennen dat alles terug was gedraaid; de ziekenhuizen hadden de inspectie ervan weten te overtuigen dat ze toch aan de regels voldeden of gingen voldoen.

De ombudsman onderzoekt ook of de inspectie onder druk van de media te snel naar buiten is gekomen met resultaten en of zonder directe noodzaak is gedreigd met sluiting van de ic-afdelingen. De inspectie wil niet reageren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden