Commentaar

Omarm initiatieven om verzorgingshuizen open te houden

Ouderen hechten aan verzorgingshuis bij gebrek aan vernieuwende en betaalbare woonzorgalternatieven.

Beeld Thinkstock

Het klassieke verzorgingshuis, dat door dit kabinet is afgeschaft, blijkt nog steeds favoriet bij veel ouderen. Liefst een op de vijf ouderen wil graag in zo'n beschermde woonvorm wonen, vanwege de 24-uurszorg en de gezelligheid van andere bewoners.

De uitkomst van het onderzoek van kennisorganisatie Platform31 en de brancheverenigingen van woningcorporaties en zorginstellingen staat haaks op de trend van extramuralisering - langer zelfstandig thuis wonen - die is ingezet om de kosten van vergrijzing af te remmen. Sinds 2013 wordt wonen in een verzorgingshuis niet langer vergoed uit de AWBZ (nu WLZ), maar moeten ouderen apart betalen voor wonen en de eventuele zorg die ze afnemen.

Die modernisering van de woonvormen voor ouderen was hard nodig, niet alleen vanwege de hoge kosten maar ook omdat het uniforme - bingo en aardappelen-met-jus-aanbod niet meer van deze tijd was. Ouderen van nu zijn mondiger, meer divers en hechten aan hun eigen levensinrichting. Ouderen die dat kunnen zullen daarom zolang mogelijk zelfstandig in hun eigen huis en sfeer willen wonen, zo nodig met extra zorg of in speciale ouderenflat.

Probleem is echter dat niet iedereen die keuze heeft. Wie geen sociaal netwerk heeft of een dure serviceflat kan betalen, loopt het risico eenzaam weg te kwijnen in een bovenwoning met het minimum aan gemeentelijke zorg. Vorig jaar waarschuwde de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur al voor een alarmerend tekort aan geschikte en betaalbare woningen voor ouderen. Te rigoureus sluiten van verzorgingshuizen zou kapitaalsvernietiging zijn.

Initiatieven om verzorgingshuizen open te houden, zoals Vivium in het Gooi wel is gelukt, moeten daarom worden omarmd. De exploitatie van oude verzorgingshuizen blijkt in praktijk lastig omdat de kostprijs voor een individuele woonunit vaak hoger uitvalt dan toen het collectief werd gefinancierd. Ook nieuwe zorgvormen aan huis blijken om die reden vaak niet rendabel - betaalbaar - aan te bieden. Woningcorporaties en zorginstellingen zijn wellicht laat begonnen met het bedenken van nieuwe woon-zorgvormen, maar het is de taak van de overheid de belemmeringen weg te nemen die de uitvoering van moderne en betaalbare ouderenzorg in de weg staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden