Omar Abdel Rahman zou Amerikaanse 'jihad' hebben voorbereid Blinde sjeik moet lachen om aanklacht

De aanklacht in het deze week begonnen proces tegen de Egyptische sjeik Omar Abdel Rahman en elf van zijn volgelingen leest als een internationale thriller....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De twaalf waren volgens de openbare aanklager bezig met het trainen van terroristen, het voorbereiden van aanslagen op Newyorkse tunnels, het hoofdkwartier van de VN en het Wereldhandelscentrum, en het gijzelen of doden van bekende Amerikanen. Zij worden er ook van verdacht rabbijn Meier Kahane, de oprichter van de Joodse Defensie Liga, in 1990 in New York te hebben vermoord en een aanslag te hebben voorbereid op president Mubarak van Egypte.

Een in de VS en Egypte voorbereide jihad werd echter verijdeld door een informant van de FBI, de voormalige Egyptische legerofficier Emad Salem, die al in een vroeg stadium de organisatie van de 56-jarige blinde sjeik infiltreerde. Hij werkte intensief mee aan het maken van bommen, het aanleggen van voorraden chemicaliën en verkenningstochten door de Holland en Lincoln-tunnels onder de Hudson-rivier.

Niet beducht voor ontkenning legden de verdachten deze tochten vast op video. Dit vormt nu het belangrijkste bewijsmateriaal tegen de fundamentalistische sjeik en zijn aanhangers. Kort voor de geplande aanvallen op de tunnels en het VN-hoofdkwartier, maar na de aanslag op het Wereldhandelscentrum, arresteerden de FBI en de politie van New York op aanwijzing van de informant de sjeik en zijn volgelingen.

De aanklacht is gebaseerd op de anti-samenzweringswetgeving, die in New York is opgesteld om drugsbendes en mafia-families te bestrijden. Hoewel zij de plannen niet hebben uitgevoerd, worden de twaalf ervan verdacht een samenzwering te hebben opgezet om 'een religieuze oorlog, een stadsoorlog tegen de VS' te beginnen.

Sjeik Omar Abdel Rahman zou de 'intellectuele leider' zijn van deze 'jihad-organisatie', die ook verantwoordelijk zou zijn voor de aanslag op het Wereldhandelscentrum. De vier verdachten van deze aanslag werden vorig jaar veroordeeld tot in totaal 240 jaar gevangenisstraf. De sjeik en de elf andere verdachten worden ervan beschuldigd de aanslag te hebben goedgekeurd en daar indirect aan te hebben meegewerkt.

De twaalf ontkennen de beschuldigingen en de sjeik lachte toen de rechter hem de intellectuele leider van een aanstaande heilige oorlog noemde. Volgens een van de advocaten van de verdachten is de aanklacht op niets gebaseerd en is de FBI er niet in geslaagd overtuigende bewijzen aan te voeren.

'Het feit dat de sjeik een moslim is en bepaalde opvattingen heeft over de joden, Israël en de rol van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten, betekent nog niet dat hij een terrorist is. De rooms-katholieke bisschopen zijn tegen abortus, maar daarom kunnen zij nog niet worden beschuldigd van de aanslagen op abortusklinieken', aldus een verdedigster van de sjeik.

Onder de advocaten van de twaalf bevinden zich oud-minister van Justitie Ramsey Clark en een van de bekendste advocaten van New York, de flamboyante William Kunstler.

In de aanloop naar het proces, dat deze week is begonnen met de selectie van de jury en waarschijnlijk een jaar zal duren, zijn organisaties van Arabische Amerikanen begonnen aan voorlichtingscampagnes over hun geloof, het fenomeen 'jihad' en de rol van Arabische Amerikanen in de samenleving. Directe aanleiding daartoe zijn de verschijning van boeken en de televisiedocumentaire 'Jihad in America', waarin de indruk wordt gewekt dat de moslim-gemeenschappen in de Verenigde Staten betrokken zijn bij terrorisme.

Organisaties als Interfaith Conference, American-Arab Anti-Discrimination Committee en de Council om American-Islamic Relations maken zich zorgen dat het proces tegen de twaalf opnieuw zal leiden tot wraakcties tegen de moslims in de VS. Tijdens de Golfoorlog en kort na de aanslag op het Wereldhandelscentrum werden moslims bedreigd en werden moskeeën beschadigd en beklad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden