Oma Duck-vloek

Op pad met Anouk, roddelen met ex-Jakhals Thijs en aaien bij het ouder worden.

Meisjes met kromme benen komen moeilijk aan de man, leerde Jetta Klijnsma van haar moeder, dus moest ze haar hersens gebruiken. Verder moest Klijnsma flink zijn (als ze viel, liet de juf haar op haar moeders verzoek gewoon liggen) en altijd positief. De PvdA-staatssecretaris met rollator is dat nog steeds, blijkt uit het coverartikel in Vrij Nederland.


Was het niet frustrerend om niet écht mee te kunnen doen, probeert interviewster Carolina Lo Galbo. Klijnsma reageert fel: 'Ja, maar zo vóélde dat niet!' Verder blijkt uit het portret dat Klijnsma dezelfde verwensingen gebruikt als Oma Duck. Grote grutjes! Dierbare dreutels!


Leon Verdonschot liep voor Nieuwe Revu mee met Anouk in Malmö in de week voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Het is een braaf verhaal geworden, zonder relletjes en zonder drank- en drugsorgies. Anouk en haar entourage aten mieren en levende garnalen bij Noma, het beste restaurant ter wereld, daar blijft het bij.


Minder braaf is het interview met ex-Jakhals Matthijs Kleyn, die vanwege het hebben van dezelfde voornaam als de presentator van De Wereld Draait Door in zijn bijdragen aan dat programma 'Jakhals Thijs' werd genoemd.


Deze toch tamelijk onbekende BN'er mag pagina's lang zijn gal spuwen over het bedrog van zijn vriendinnetje, die er vandoor ging met de (inmiddels) ex van zangeres Trijntje Oosterhuis. Het is, zelfs voor de liefhebbers van roddel en achterklap, allemaal een tikkeltje te ranzig.


Interessanter - en ontluisterender - is het verhaal in De Groene Amsterdammer over universiteiten in de greep van het neoliberale denken. De Vrije Universiteit in Amsterdam wordt bestuurd als een commercieel bedrijf. De werkkamers van de VU-filosofen staan niet meer vol met boeken, want dat is in strijd met de clean desk-policy die tegenwoordig geldt. Eén plankje boeken per docent, dat is het maximum.


Op de moderne universiteit draait alles om efficiëntie. Volgens een VU-geschiedfilosoof: 'De betonrot zit in het fundament van het systeem.'


Ongeschikte potentiële studenten op een voorlichtingsdag adviseren iets anders te gaan doen, wordt niet gewaardeerd, meent een VU-socioloog: 'Nee, want ik heet dan deloyaal te zijn. Ik moet corporate loyalty betrachten en klanten werven.'


Elsevier gooit het over een vrolijker boeg, met een top-100 van succesvolle familiebedrijven en een heus ABC rondom het thema 'vitaal vergrijzen'.


Om vitaal te vergrijzen is het belangrijk om 'voortdurend een positieve dynamiek in uw leven te behouden', bijvoorbeeld. Het ABC zelf biedt nog meer 'nieuwste inzichten uit de wetenschap', belooft de cover.


Het begint met de A. Van aaien. 'Laat u eens lekker aaien', adviseert Elsevier. 'Daar wordt u rustig van.'


Annemarie Oster


is met vakantie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.