OM zoekt naar bewijs om motorbendes te vervolgen

Met de ongekend grote politie-actie tegen de Limburgse afdeling van de motorclub Bandidos vandaag hoopt het Openbaar Ministerie voldoende bewijzen te verzamelen om dit 'chapter', pas vorig jaar opgericht, te kunnen vervolgen en verbieden als criminele organisatie.

Peter de Graaf
Harrie R., sinds vorig jaar voorman van motorclub Bandidos in Limburg, is opgepakt. Beeld anp
Harrie R., sinds vorig jaar voorman van motorclub Bandidos in Limburg, is opgepakt.Beeld anp

Bij de actie zijn 20 mensen aangehouden, onder wie Bandidos-president Harry R. en 13 andere leden van deze 'Outlaw Motorcycle Gang'. Ze worden verdacht van internationale drugshandel, mishandeling, afpersing, openlijke geweldpleging en intimidatie. Volgens de Limburgse hoofdofficier van justitie Roger Bos zullen ze in eerste instantie individueel worden aangepakt op verdenking van strafbare feiten.

Maar hij sprak nadrukkelijk de hoop uit dat hun individuele gedragingen zijn 'te koppelen', waardoor 'we de stap kunnen zetten naar een criminele organisatie'. Justitie heeft al eerder geprobeerd een chapter van de Hells Angels in Harlingen als criminele organisatie te verbieden. Maar in 2009 oordeelde de Hoge Raad dat er onvoldoende bewijs was dat de motorclub zelf een leidende rol speelde bij het criminele gedrag van individuele leden.

Bende-oorlog

Sindsdien heeft het OM niet stilgezeten. Justitie probeert meer bewijzen te verzamelen om criminele motorclubs aan te kunnen pakken. Volgens een politierapportage uit juni 2014 lopen er ruim 150 strafzaken tegen motorclubleden in het hele land, waarbij 345 verdachten zijn betrokken. Het OM richt zijn pijlen nu vooral op Limburg, omdat in deze provincie een bende-oorlog aan de gang is tussen de Hells Angels en nieuwkomer Bandidos.

Volgens justitie strijden beide motorclubs in Limburg om de macht over drugs- en wapenhandel, mensenhandel en prostitutie. Op de woning van Bandidos-president Harry R. in Nieuwstadt werd vorig jaar kort na de oprichting van het Bandidos-chapter al twee keer een aanslag gepleegd. Later in het jaar werd R., die gisteren in zijn onderbroek werd afgevoerd door de politie, tot tien maanden cel veroordeeld wegens wapen- en drugsbezit. Ook enkele kompanen werden veroordeeld.

null Beeld anp
Beeld anp

Openbare orde

Deze maand nog vond er een vecht- en schietpartij plaats in een café in Sittard tussen de Bandidos en de Red Devils, een aan de Helss Angels gelieerde club, waarbij drie gewonden vielen. In Kerkrade liet burgemeester Jos Som een café van de Hells Angels op de Markt dichttimmeren, omdat het ook Bandidos aantrok die zich 'intimiderend' gedroegen. Na bedreigingen krijgt Som nu permanente politiebewaking. Hoofdofficier Bos zei gisteren dat al een jaar geleden is begonnen met een onderzoek naar internationale drugshandel door de Bandidos.

Het OM heeft sterke aanwijzingen dat de Bandidos een criminele organisatie vormen, aldus Bos, maar nog 'onvoldoende bewijs'. Met de mega-actie tegen de motorclub, waaraan ruim 400 agenten meededen, is volgens hem 'een nieuwe fase' ingegaan. Bij doorzoekingen in 35 woningen en 40 garageboxen werden vijf raketwerpers, zes automatische vuurwapens, een fors aantal handvuurwapens, vier gestolen auto's 'uit de duurdere klasse', vele kilo's munitie, een aantal vuurwerkbommen, 33 vervalste geldbiljetten van 50 euro, een hennepkwekerij en twee drugslaboratoria aangetroffen. De meeste huiszoekingen vonden in Limburg plaats, maar er werden ook panden in Brabant, België en Duitsland doorzocht. Burgemeester Onno Hoes van Maastricht noemde de vondsten 'absoluut ontluisterend'. Hij sloot niet uit dat ze nog maar 'het topje van de ijsberg' zijn. Vorige week sloeg Hoes al opnieuw alarm over de escalerende vete tussen beide motorclubs. Dat noopte minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie tot een bliksembezoek aan de regio op Tweede Pinksterdag om de bestuurders een hart onder de riem te steken.

De bewindsman zei dat motorbendes zowel strafrechtelijk als civielrechtelijk moeten kunnen worden aangepakt, en dat daarvoor zonodig de wet zal worden aangepast. In het strafrecht is bewijsvoering vaak het struikelblok. Daarom gaan er ook steeds meer stemmen op, waaronder die van politievakbondsvoorzitter Gerrit van der Kamp, om de motorbendes via het bestuursrecht verbieden, zoals in Duitsland gebeurt. In Duitsland kan een bestuurder een motorclub verbieden als die een bedreiging vormt voor de openbare orde. Het is een bestuursrechtelijke maatregel - zoals een burgemeester in Nederland een coffeeshop of café kan sluiten - die bij de rechter kan worden aangevochten.

Motoren worden afgevoerd nadat de politie een inval heeft gedaan in een pand in Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd. Beeld anp
Motoren worden afgevoerd nadat de politie een inval heeft gedaan in een pand in Oirsbeek waar twee Bandidos werden gearresteerd.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden