Om zeep geholpen

Soappersonages die overlijden, hoeven nog niet dood te zijn. Op wonderbaarlijke wijze keren ze vaak terug.

Wanneer een soappersonage overlijdt, geldt de volgende vuistregel: geen lijk gezien? Dan is de kans groot dat deze persoon zijn of haar laatste adem nog lang niet heeft uitgeblazen. Van onzichtbare parachutes tot gezichtsoperaties, mysterieuze dubbelgangers tot geesten; scenarioschrijvers van soaps gaan tot het uiterste om hun favoriete personages te laten herrijzen uit het hiernamaals.


Vanavond keert Nick Sanders (Christophe Haddad) na twee jaar afwezigheid terug in Goede Tijden Slechte Tijden. Voor een soappersonage is zijn comeback vrij simpel: Nick keert 'slechts' terug uit een psychiatrische inrichting. De terugkeer van zijn soapvader Ludo Sanders (Erik de Vogel) in 2006 was iets gecompliceerder. Deze geliefde bad guy keerde terug terwijl hij enkele maanden daarvoor was overleden.


'Het publiek geloofde daadwerkelijk dat Ludo dood was', zegt uitvoerend producent en voormalig scenarioschrijver Kennard Bos. 'Toen hij opeens weer bleek te leven, voelden veel mensen zich bedrogen. Dat leerde ons dat je kijkers eigenlijk niet voor de gek moet houden.'


Bij GTST geldt dan ook de regel: dood is dood. Een personage dat op den duur nog moet terugkeren, verdwaalt in de jungle, maakt een verre reis of verhuist naar het buitenland. Is het voor het verhaal het beste dat een bepaald personage de serie voorgoed verlaat? Dan komt hij of zij te overlijden.


Dit alles wordt overigens niet door een enkele scenarioschrijver bepaald. Aan de verhaallijnen van GTST werkt een team van ongeveer vijftien mensen. Dat er meer personages doodgaan wanneer de scenarioschrijver een slecht humeur heeft, is dus niet waar.


'We hebben nog nooit een sterftegeval gehad waar we later spijt van kregen', zegt Bos. 'Sommige personages zijn later nog wel een paar keer teruggekomen als geest of lijk, maar verder dan dat gaan we niet. Anders wordt het verhaal doorgaans zo absurd, dat de kijker het gevoel krijgt dat werkelijk alles kan. Daar haal je op den duur de geloofwaardigheid van je eigen serie mee onderuit.'


Kunnen andere soaps het absurdisme rondom deze wederopstandingen ook verminderen? Bos: 'Ik denk dat je iemand alleen kunt laten terugkeren, als je de kijkers al van tevoren op een bepaalde manier laat weten dat dit zal gebeuren. Door bepaalde hints te geven, bijvoorbeeld. Op die manier kan de kijker meepuzzelen met het verhaal en, wanneer iemand daadwerkelijk terugkeert, zeggen: zie je wel!'


Want uiteindelijk moet een soap toch een romantisch sprookje zijn, waar we als publiek gezamenlijk in kunnen geloven. 'Spannend, maar niet te ver van de belevingswereld van de kijker', vindt Bos. 'En een terugkeer uit de dood past daar simpelweg niet bij. Wat dat betreft moeten scenarioschrijvers zichzelf altijd afvragen of de prijs van ongeloofwaardigheid opweegt tegen de populariteit van een personage.'


1. Taylor Hayes - The Bold and the Beautiful

De beste goochelaars zweren bij twee regels: verklap nooit je trucs, en herhaal nooit dezelfde truc voor hetzelfde publiek. Deze regels gelden klaarblijkelijk niet voor de scenarioschrijvers van The Bold and the Beautiful. Zowel in 1994 als in 2002 komt Taylor Hayes (Hunter Tylo) om het leven, en in respectievelijk 1995 en 2005 keert zij springlevend terug. Haar eerste enkeltje naar het hiernamaals dankt Taylor aan een vliegtuigongeluk in Marokko, het tweede aan een gewapende psychopaat. De enkeltjes blijken retourtjes: Taylor is niet dood, maar beide keren 'slechts' in coma. Vooral haar tweede terugkeer komt als een schok voor haar familieleden, die in de veronderstelling zijn dat Taylor is begraven. Wie er dan wel in de doodskist ligt? Het wassen beeld waar Omar het 'echte' lichaam van Taylor mee heeft verwisseld.


2. Claire Simons - Onderweg Naar Morgen

Er staat nergens op schrift dat soappersonages alleen mogen terugkeren als mensen van vlees en bloed. In 2004 wordt Claire Simons (Kim Pieters) doodgestoken. Het jaar daarop keert zij terug als geest om haar grote liefde Niels Rigter (Robert de la Haye) duidelijk te maken dat hij verder moet gaan met zijn leven.


3.

Frits en Hans van Houten - Goede Tijden Slechte Tijden

De dood van slechterik Frits van Houten (Casper van Bohemen) staat bij mening GTST-fan in het geheugen gegrift. De televisie in het bad, zijn schokkende lichaam. In 2006 blijkt zijn doodkist leeg te zijn. Frits verschijnt springlevend in beeld. Tot ieders verrassing blijkt de mysterieuze dubbelganger zijn tweelingbroer Hans te zijn. Frits' lichaam heeft elf jaar lang ingevroren in een verlaten gebouw gelegen, wachtend tot een manier zou worden gevonden om hem weer tot leven te wekken. Uiteindelijk ontdooit Dian Alberts (Rixt Leddy) het lichaam, waardoor Frits definitief (?) overlijdt.


4. Simon Frasier - As the World Turns

In een poging zijn gekidnapte echtgenote Katie Peretti (Terri Conn) te redden, komt Simon Frasier (Paul Leyden) in een brandend gebouw om het leven. Katie weet te ontsnappen, maar het jaar daarop keert ook Simon terug. Hij was helemaal niet dood, maar had bedacht dat het wel een goed idee zou zijn zich een jaartje voor Katies wraakzuchtige kidnappers te verschuilen. De held!


5. Caroline en Karen Spencer - The Bold and the Beautiful

Als soapster weet je nooit wat voor leed de scenarioschrijvers voor je in petto hebben. In die zin is een 'backup'-personage nooit weg, zoals in het geval van actrice Joanna Johnson. Nadat haar personage Caroline Spencer in 1990 aan leukemie was bezweken, keerde zij van 1991 tot 1994, en zelfs een paar keer in 2009, terug als Carolines eeneiige tweelingzus Karen.


6. James Stenbeck - As the World Turns

De koning van de soapcomebacks. Tussen 1983 en 2009 keerde James Stenbeck (Anthony Herrera) terug na onder meer: een val uit een vrachtvliegtuig (1983), een helikopterongeluk (1989), schotwonden (1988 en 1997) en een val vanaf een vuurtoren (2009). In augustus 2009 bezweek de bad guyvoorgoed (?) als gevolg van een dodelijke injectie. Mooi detail: Anthony Herrera is ook in het echte leven onverwoestbaar. De acteur overleefde in de jaren negentig een zeldzame vorm van kanker.


7. Pim en Frank Reitsema - Onderweg Naar Morgen

In 1997 komt Pim Reitsema (Job Redelaar, vanaf 2001 André Arend van Noord) om het leven bij een brand in een discotheek. Vier jaar later keert hij onverwachts terug. Hij blijkt op de vlucht voor de maffia. Op zich was zijn dood een goede dekmantel geweest, maar Pim heeft een nog beter idee. Aangezien zijn broer Frank (Herman Boerman, vanaf 2001 Frank Rigter) op sterven ligt als gevolg van een ernstig auto-ongeluk, neemt Pim Franks identiteit over door middel van een gezichtsoperatie.


8. Ludo Sanders - Goede Tijden Slechte Tijden

In de slotaflevering van het zestiende seizoen spelen de bewoners van het fictieve plaatsje Meerdijk een moordspel in Hotel de Rozenboom. Janine Elschot (Caroline de Bruijn) moet haar grote liefde Ludo Sanders (Erik de Vogel) neerschieten met nepkogels. Nadat ze lachend de trekker heeft overgehaald, blijkt dat iemand de losse flodders in het pistool heeft vervangen voor echte kogels. Ludo overlijdt. Het wordt een van de meest besproken cliffhangers van de serie. Is Ludo voorgoed verdwenen? Fans worden in november 2006 gerustgesteld. Ludo leeft. Hij had zijn eigen dood in scène gezet om, zoals het een bad guy betaamt, wraak te kunnen nemen op de hoofdverdachten van het moordspel.


Na twee jaar afwezigheid keert Nick Sanders (Christophe Haddad) vanaf vanavond tijdelijk terug naar Goede Tijden Slechte Tijden. Zijn comeback is vrij simpel: Nick keert 'slechts' terug uit een psychiatrische inrichting. Of Haddads personage de zomercliffhanger op 8 juli overleeft, is de vraag. Tijdens de bruiloft van Nina en Noud schijnt de jaloerse Wiet van Houten voor een flinke dosis rampspoed te zorgen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden