OM: Wilders deed strafbare uitlatingen over Marokkanen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft PVV-leider Geert Wilders aangemerkt als verdachte vanwege uitlatingen over Marokkanen die hij op 12 en 19 maart deed. Dat heeft het OM bekendgemaakt. De verdenking is dusdanig dat strafvervolging in de rede ligt, aldus het OM.

Geert Wilders op de avond van de Gemeenteraadsverkiezingen: 'Willen jullie meer of minder Marokkanen?' Beeld anp

Op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen liet Wilders een menigte in Den Haag scanderen dat ze 'minder' Marokkanen wilden. Naar aanleiding van die uitlating zijn ruim 6400 aangiften zijn binnengekomen, aldus het OM. Wilders wordt verdacht van belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat.

De verdenking komt tot stand nadat er de afgelopen maanden binnen het OM 'een uitvoerige juridische analyse' heeft plaatsgevonden.

Beeld anp

Uitlatingen Samsom en Spekman niet strafbaar

PvdA-leider Diederik Samsom en partijvoorzitter Hans Spekman worden niet vervolgd voor hun uitspraken over Marokkanen. Volgens het OM zijn de uitlatingen die zij over Marokkanen deden niet strafbaar.

Samsom had in 2011 in NRC Handelsblad gezegd dat Marokkaanse jongeren een 'etnisch monopolie' op straatoverlast hadden. Spekman had in 2008 tegen Vrij Nederland gezegd: 'De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.' Volgens het OM hadden Samsom en Spekman het 'over gedrag en niet over ras'.

Wilders noemt de beslissing van het OM 'schandelijk'. 'Terwijl de wereld in brand staat richt het OM zijn pijlen op een volksvertegenwoordiger die problemen benoemt. Het OM kan zijn tijd beter besteden door zich meer te richten op de Nederlandse Syriëgangers die voor meer dan driekwart uit Marokkanen bestaat. Dit is de wereld op zijn kop', schrijft hij in een eerste reactie.

Ongeveer 140 mensen hadden aangifte gedaan tegen de PvdA'ers wegens discriminatie. Onder de klagers waren PVV'ers, die wilden terugslaan voor de discriminatie-aangiften tegen Geert Wilders. Die had tijdens een campagnebijeenkomst gezegd dat Den Haag 'een stad met minder lasten en als het even kan wat minder Marokkanen' zou moeten worden. Ook liet hij zijn publiek scanderen dat er 'minder, minder, minder' Marokkanen zouden moeten zijn. Die uitlatingen zijn wel strafbaar, aldus het OM.

Volgens Wilders gingen de uitspraken van Samsom en Spekman verder dan die van hemzelf. 'Als Vrouwe Justitia echt blind is, dan zouden dit soort uitspraken gelijk behandeld moeten worden', zei Wilders destijds.

Loosduinen

Op 12 maart was Wilders op campagne in het Haagse stadsdeel Loosduinen. Daar riep hij zijn kiezers op te stemmen voor een stad met 'minder Marokkanen'. Even later volgde voor de camera een schoorvoetende nuancering: natuurlijk worden met Marokkanen alleen de criminele Marokkanen bedoeld.

Maar daags na de uitlating weigerde Wilders zijn woorden terug te nemen. 'Ik denk dat heel veel Nederlanders het met mij eens zijn', zei hij tegen een verontwaardigde Tweede Kamer.

Mohamed Rabbae van het Landelijk Beraad Marokkanen, die destijds aangifte heeft gedaan tegen Geert Wilders om zijn uitspraken over Marokkanen zegt blij te zijn met het besluit. 'Het bewijst dat de rechtsstaat functioneert. Na een half jaar stilte van het OM gingen we ons zorgen maken of het OM niet te veel zijn oor naar een landelijk politicus zou laten hangen. Dit bewijst dat justitie een rechte rug houdt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden