‘OM wilde bekentenis Parkmoord achterhouden’

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam wilde in eerste instantie niets doen met de bekentenis van Wik H. in de Schiedammer Parkmoord....

ANP

Wik H. bekende de moord begin augustus 2004. Op dat moment zat Cees B. voor dat misdrijf de celstraf uit, die het gerechtshof hem had opgelegd. In een telefoontje aan de Rotterdamse advocaat C. Jongsma zou Stuyt hebben gemeld dat ze de bekentenis van Wik H. niet geloofde, niks met de verklaring ging doen en de bekentenis niet in het strafdossier ging opnemen. Bovendien verzocht ze de raadsman daar niet met de pers over te spreken.

Jongsma verklaarde maandag dat hij als raadsman gelukkig was met het telefoontje. Het sprak volgens hem voor zich dat hij in het belang van zijn cliënt de publiciteit niet zou zoeken. ‘Maar het voelde afschuwelijk’, aldus de advocaat maandag in een toelichting.

Toen in september 2004 de bekentenis van Wik H. uitlekte, droeg Jongsma de zaak over aan een andere advocaat omdat een kantoorgenoot van hem Cees B. verdedigde en tegenstrijdige belangen dreigden te ontstaan. Advocaat R. Baumgardt, de nieuwe en huidige raadsman van Wik H., bevestigde maandag dat Jongsma hem bij de overdracht heeft verteld over het telefoontje.

Jongsma legde maandag uit dat hij vooral in het belang van zijn (voormalige) cliënt niet eerder heeft verteld over de mededeling van het OM, hij wilde het werk van de nieuwe advocaat niet verstoren en was er bovendien niet eerder direct naar gevraagd.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie stelde maandag in een reactie dat naar aanleiding van de verklaring van Wik H. ‘meteen’ is begonnen met een alibi-onderzoek. ‘Vervolgens is DNA-materiaal van de verdachte vergeleken met het zogenoemde gecompliceerde mengprofiel dat op het slachtoffertje was gevonden. Op 9 september bleek H. er in te passen. Een dag later is het uitgebreide strafrechtelijk onderzoek naar zijn betrokkenheid bij de gebeurtenissen in het Beatrixpark begonnen’, aldus de OM-woordvoerder. Omdat er geen nieuwe feiten waren, besloot de Hoge Raad een maand later dat de zaak tegen Cees B. niet heropend hoefde te worden.

De rechtbank in Rotterdam wees Wik H. in april 2005 aan als de echte dader van de Schiedammer Parkmoord. Hij werd veroordeeld tot twintig jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor de dood en verkrachting van het Schiedamse meisje Nienke Kleiss (10) en voor twee pogingen tot doodslag op haar toen 11-jarige vriendje Maikel in het Beatrixpark op 22 juni 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden