OM wil maximaal 7 jaar cel voor verdachten jihadproces

Straffen tot zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenis eiste het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag tegen negen verdachten in het grote jihadproces. De hoogste straf hoorde hoofdverdachte Azzedine C. (33), 'de charismatische leider met de grote mond', tegen zich eisen. Als initiator van opruiende en soms haatzaaiende demonstraties, mediaboodschappen en lezingen, had C. volgens het OM het grootste aandeel in de activiteiten van de groep.

Rechters J. van Steen, voorzitter R. Elkerbout en S. Bierling in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker voor aanvang van de strafeis in het grote Haagse jihadproces. De bekendste verdachten zijn Azzedine C. alias Abou Moussa, Rudolph H. en Oussama C. Beeld ANP
Rechters J. van Steen, voorzitter R. Elkerbout en S. Bierling in de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker voor aanvang van de strafeis in het grote Haagse jihadproces. De bekendste verdachten zijn Azzedine C. alias Abou Moussa, Rudolph H. en Oussama C.Beeld ANP

Van een soort jihadmaffia met een hiërarchische structuur en één baas aan de top, wil het OM niet spreken. Zo hecht gestructureerd was het Haagse jihadnetwerk niet.

Wel deelden de negen verdachten dezelfde extremistische ideologie en hadden ze een gemeenschappelijk doel: jongeren ideologisch rijp maken voor de gewapende strijd. Via allerlei stichtingen en suborganisaties, zoals Free Saddik, Behind Bars, Straatdawa,de website De Ware Religie (DWR) en jihadistische sociale media, waren de verdachten met elkaar verbonden. Er was, meent het OM sprake van een moderne manier van organiseren die aansluit bij wat de inlichtingendienst AIVD in haar jaarrapport 2014 omschrijft als 'zwermdynamiek'.

Wat hield het jihadproces precies in en wat voor soort mensen stonden er terecht? Lees hier (+) meer.

Forse eisen

De 'overlappende decentrale clusters' hebben volgens het OM voldoende samenhang om te kunnen spreken van een terreurorganisatie. Het oogmerk van de groep was 'moslimjongeren te laten vechten voor terreurorganisaties Jabath al-Nusra of IS in Syrië en Irak en zo mee te helpen aan de stichting van een islamitische staat'.

Op deelname aan een criminele organisatie met terroristisch oogmerk staat een maximumstraf van 15 jaar cel. Andere kernleden van de groep kregen ook forse eisen om de oren. Zes jaar onvoorwaardelijk voor Rudolph H. (25), alias Abou Said, 'de mediaman' die de beheerder was van wat hij zelf kenmerkt als 'de opiniesite' DWR. Eveneens zes jaar voor Hatim R. (26), alias Abou Hatim de la Haye. Deze IS-aanhanger, die strijdt in Syrië en het proces van daaruit 'met frisdrank en een zak chips' volgt (twitterde hij), zou een belangrijke schakel vormen tussen de thuisblijvers en de strijders. De 'jonge jihadprediker' Oussama C. (19), alias Abou Yazeed, een van de 'ideologische motoren' van de organisatie, moet van het OM vijf jaar de cel in.

Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces. Beeld ANP
Rechtbanktekening van de verdachte (vlnr) Iman B., Azzedine C., Rudolf H., Oussama C., Jordi de J. en Moussa L. tijdens het grote Haagse jihadproces.Beeld ANP

Families

Hoewel er bij de groep geen wapens zijn gevonden en de meeste verdachten zich ook niet zelf actief hebben aangesloten bij terreurorganisaties, vindt het OM hun daden 'zeer ernstig en schokkend'. Door het stelselmatig opruien, het verheerlijken van strijders en martelaren, het verwerpen van de 'demoncratie' (is hypocrisie'), het afschilderen van het Westen als de vijand, de verkondiging dat de gewapende jihad een verplichting is voor elke individuele moslim, bewerkstelligden zij dat jongeren naar Syrië afreisden.

Het OM rekent hen zwaar aan dat zij geen oog hadden voor het leed van gezinnen die uit elkaar werden gerukt en geen respect toonden voor de achtergebleven families. Integendeel. Ouders die aangifte hadden gedaan tegen Abou Moussa, werden beschimpt. Niet Abou Moussa, maar die families troffen blaam.

Zij hadden niet goed op hun kinderen gelet en weigerden te accepteren dat die uit vrije wil en uit volle overtuiging op jihad waren gegaan. Een kwestie van de kop in het zand steken, opperde Abou Moussa tijdens de inhoudelijk behandeling van zijn zaak.

'Spookproces'

Het jihadonderzoek, Context genoemd, is begonnen in het voorjaar van 2013 met een zestal ronselaangiftes tegen Abou Moussa. Gaandeweg breidde het onderzoek zich uit en richtte zich op een breder netwerk van 17 verdachten. Zeven vielen af, omdat er onvoldoende aanwijzingen waren dat zij deel uitmaakten van een organisatie. De zaak van de tiende verdachte, Soufiane Z., alias The Fighting Journalist, wil de rechtbank niet behandelen, omdat hij mogelijk dood is. De rechters hebben geen behoefte aan een 'spookproces'.

Wrang is dat het OM juist op het punt van ronselen gisteren vrijspraak moest vragen voor Abou Moussa. Niet bewezen kon worden dat hij specifieke personen ronselde. De ouders hadden zijn naam slechts gehoord van derden op straat en in de moskee. Maar dat wil volgens het OM niet zeggen dat hij niet geronseld heeft. Hij deed het 'in groepsverband'. Het oogmerk van de organisatie, waar alle verdachten voor kortere of langere tijd deel van uitmaakten, was immers werven voor gewapende strijd.

Een bezoeker komt aan bij de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker waar de strafeis wordt uitgesproken in het grote Haagse jihadproces. Beeld ANP
Een bezoeker komt aan bij de speciaal beveiligde rechtszaal de bunker waar de strafeis wordt uitgesproken in het grote Haagse jihadproces.Beeld ANP

Gedachtegoed

Tijdens de twee dagen van het requisitoir benadrukte het OM geregeld dat het gedachtegoed op zich niet terecht staat. Een ieder mag denken wat hij wil. Het gaat justitie ook niet om een beperking van de vrijheid van meningsuiting of religie van radicale moslims. Het OM meent dat de verdachten de wettelijke grenzen van die rechten ver hebben overschreden.

Over die grenzen zal volgende week, als de advocaten aan de beurt zijn, hevig worden getwist. Evenals over het bestaan van een terreurorganisatie. Gisteren al zetten de advocaten grote vraagtekens bij de 'overlappende decentrale clusters'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden