OM wil man die dochtertje Insiya liet ontvoeren bij verstek laten veroordelen

Het openbaar ministerie wil de man die vorig jaar zijn Amsterdamse peuterdochtertje Insiya liet ontvoeren desnoods bij verstek laten veroordelen. De kans dat Shezad H. zijn proces zal bijwonen is nihil, nu India zijn uitlevering weigert.

Moeder Nadia Rashid en advocaat Nihad El Farougui bij de rechtbank van Amsterdam na afloop van de pro formazitting in de zaak rondom de ontvoering van de 2-jarige peuter Insiya. Beeld anp
Moeder Nadia Rashid en advocaat Nihad El Farougui bij de rechtbank van Amsterdam na afloop van de pro formazitting in de zaak rondom de ontvoering van de 2-jarige peuter Insiya.Beeld anp

Shezad staat wel op internationale opsporingslijsten maar zolang hij binnen India blijft, hoeft hij niet voor arrestatie te vrezen. Dat bleek woensdag tijdens de pro-forma zitting op de Amsterdamse rechtbank. Ook het feit dat minister-president Rutte vorige maand nog bij de Indiase president Modi onder de aandacht bracht hoezeer de 'trieste zaak, Nederland bezig houdt', heeft het standpunt van de Indiërs niet veranderd.

'Het punt is dat je als vrouw in India heel weinig rechten hebt wanneer je ex er met je kind vandoor gaat', zegt advocaat Peter Plasman, die optreedt namens Insiyas moeder Nadia Rashid. 'Ze vinden daar dat hij in zijn recht stond.' Ook Rashid reageert na afloop van de zitting teleurgesteld, maar nauwelijks verrast. Toch houdt zij zich vast aan de gedachte dat 'elke dag een dag dichter bij Insiya is'.

De ontvoering van Insiya trekt vanaf de eerste dag in september 2016 landelijk de aandacht. Drie mannen weten het dan 2-jarige meisje in de Amsterdamse Watergraafsmeer met geweld bij haar oma en tante weg te trekken. Een van de mannen wordt door een buurman tegen de grond gewerkt, maar de andere twee gaan er met Insiya vandoor. Een Amber Alert kan niet verhinderen dat het meisje zonder paspoort naar haar vader in Mumbai wordt gebracht.

De vader, een Indiase miljonair die zijn fortuin volgens De Telegraaf heeft verdiend met grootschalige fraude, maakt zelf in december een Indiase krant bekend dat Insiya bij hem is. Hij stelt dat hij zijn dochter heeft gered van moeder Nadia. Via Twitter stuurt hij sindsdien regelmatig berichten de wereld in waarin hij laat weten hoe goed zijn dochter het bij hem heeft. Ook gebruikt hij het medium om zijn ex-vrouw in kwaad daglicht te stellen.

Terwijl vader Shezad dus waarschijnlijk uit handen van Nederlandse justitie blijft, is dat voor in elk geval zes van in totaal zeven verdachten ligt dat anders. Zij worden allen verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering. Eén betrokken neef van Shezad bevindt zich in Irak, het is nog onduidelijk of hij zal worden uitgeleverd.

De enige verdachte die op dit moment nog in voorlopige hechtenis zit is Robert B., de man die tijdens de kidnapactie door de buurman werd overmeesterd. B. had tijdens de kidnapactie de taak om de oma te overmeesteren. Hij had onder meer tiewraps bij zich. Uit een minutieus plan, dat later op de computer van een medeverdachte werd aangetroffen, blijkt dat die bedoeld waren om de twee vrouwen eventueel te boeien.

Robert B., een korte gedrongen donkere man met een duidelijke voorliefde voor zwarte kleding, luistert woensdag in de rechtszaal aandachtig naar zijn tolk. Hij hoopt dat hij het proces verder in vrijheid kan afwachten. Maar de rechtbank wijst dat verzoek af.

Toch is de kans groot dat ook B. de komende maanden alsnog vrij komt. Er is een appartementje voor hem geregeld in het Friese dorp Nijetrijne. Als het appartement geschikt wordt bevonden en de lokale politie bereid is erop toe te zien dat hij zich aan de voorwaarden houdt, komt B. mogelijk de komende weken alsnog met een enkelband vrij.

Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld is nog niet duidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden