nieuws Jos B.

OM wil dat rechter naar plek gaat waar Nicky Verstappen in 1998 dood werd gevonden

Het Openbaar Ministerie wil een schouw op de Brunssummerheide rond de plek waar in augustus 1998 de 11-jarige Nicky Verstappen dood werd gevonden op een klein kerstbomenperceel. Dat zou betekenen dat de rechter de plek delict bezoekt. Dat bleek vrijdag op een pro-formazitting in Maastricht. 

Verdachte Jos B. arriveert vrijdag in een busje bij de rechtbank in Maastricht voor de tweede pro-formazitting in de zaak Nicky Verstappen. Beeld EPA

‘Het is relevant voor de beeldvorming, beter dan foto’s of beeldmateriaal’, zei officier van justitie Dave Matthijs vrijdag tijdens de tweede pro-formazitting tegen verdachte Jos B. voor de rechtbank in Maastricht.

‘Hoe ver is de plek waar Nicky is gevonden, verwijderd van de tent waaruit hij is verdwenen? Hoe groot is de Brunssummerheide?  Hoe ziet dat kerstbomenperceel eruit?’, aldus Matthijs. Het is goed dat de rechtbank dat met eigen ogen ziet om zich een beeld te kunnen vormen wat destijds gebeurd is, aldus het OM. 

 De schouw moet volgens officier Matthijs plaatsvinden ‘als de bomen en struiken zijn uitgelopen’. Dat kan bijvoorbeeld in augustus, de maand waarin Nicky is gevonden. ‘De politie zal veel werk hebben, want het gebied moet worden afgezet’, aldus Matthijs. Volgens advocaat Gerald Roethof kan een schouw nuttig zijn, maar hoeft zijn cliënt daar zelf niet bij aanwezig zijn. 

De rechters wilden vrijdag nog geen beslissing nemen of ze zelf op de Brunssummerheide een kijkje zullen nemen. ‘De rechtbank vindt het verzoek van het OM onvoldoende onderbouwd’, zei rechtbankvoorzitter B. van der Aa na beraad met zijn collega's. Waarom moeten we daar gaan kijken, is het gebied in twintig  jaar niet teveel veranderd, moet de schouw overdag of ’s nachts plaatsvinden – het zijn allemaal vragen die de rechtbank nog beantwoord wil zien. Dan zal ze daarover tijdens de volgende rechtszitting op 5 juni een besluit nemen.

21 dna-sporen

Het OM verdenkt B. van het ontvoeren, misbruiken en doden van Nicky. Er zijn 21 dna-sporen van B. op het lichaam, de onderbroek en pyjama van het jongetje gevonden. B. ontkent dat hij iets met de zaak te maken heeft. Maar hij beroept zich op zijn zwijgrecht wanneer hem wordt gevraagd hoe zijn dna dan op Nicky terecht is gekomen.

‘Dat kan ook op een onschuldige manier zijn gebeurd’, herhaalde zijn advocaat Gerald Roethof vrijdag voor de rechtbank. ‘Deze zaak is een nachtmerrie voor de nabestaanden, maar ook voor mijn cliënt’, aldus Roethof. ‘Hij heeft het niet gedaan.’  B. was zelf aanwezig bij de zitting, maar heeft nauwelijks het woord gevoerd. Schuin achter hem zaten de ouders en zus van Nicky.

Roethof vroeg de rechtbank opnieuw om de voorlopige hechtenis van B. ‘per vandaag’ op te heffen. Hij waarschuwde voor tunnelvisie. Want er zijn ook dna-sporen van anderen op Nicky gevonden, die verder niet worden onderzocht. Volgens het OM gaat het om enkele sporen, waarvan één heel onduidelijk, terwijl van B. heel veel sporen zijn aangetroffen.

Ook de dna-sporen van B. kunnen op een onschuldige wijze op het lichaam en de kleding van Nicky terecht zijn gekomen, erkende officier Matthijs. ‘Dat schreeuwt om een verklaring. Maar dat verhaal komt maar niet’, aldus Matthijs.

B. is op 21 februari voor de twaalfde keer verhoord door de politie, vertelde rechtbankvoorzitter B. van der Aa. ‘Op inhoudelijke vragen heeft hij zich beroepen op zijn zwijgrecht’, aldus Van der Aa. Volgens Roethof zal zijn cliënt pas een verklaring afleggen ‘als de tijd daarvoor rijp is’.

B. wordt komende donderdag opgenomen in het Pieter Baan Centrum voor onderzoek. Dat psychologische onderzoek zal zes weken duren. Volgens advocaat Roethof is niet bekend of zijn cliënt  daaraan zal meewerken.  B. zei zelf tijdens de zitting dat  hij drie weken geleden ‘een gesprekje heeft gehad met iemand van het PBC', vooral over hoe het centrum werkt. In het algemeen is het de vraag of na ruim twintig jaar nog iets te zeggen valt over de geestestoestand en toerekeningsvatbaarheid van de verdachte.

De rechtbank besliste vrijdagmiddag dat B. langer vast blijft zitten. ‘Vanwege de geschokte rechtsorde en het vluchtgevaar’, aldus rechtbankvoorzitter Van der Aa. De volgende zitting is gepland op 5 juni. Dat zal vermoedelijk opnieuw een pro-formazitting zijn.  De rechtbank denkt vervolgens op 27 augustus een regiezitting te kunnen houden. De verwachting is dat de inhoudelijke behandeling van de zaak tegen Jos B. niet voor het eind van dit jaar zal plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden