OM: werkstraf voor liegende rechters

Een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van respectievelijk twee en vier maanden met een proeftijd van twee jaar. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag geëist tegen de oud-rechters Pieter Kalbfleisch en Hans Westenberg in de zogenoemde Chipsholzaak.

UTRECHT - Hun advocaten stellen dat de beschuldigingen nergens op zijn gebaseerd en pleiten voor vrijspraak.


De voormalige rechters worden verdacht van meineed. Kalbfleisch en Westenberg zouden onder ede hebben gelogen over hun vriendschap. Volgens het OM waren ze rond 1990 vrienden die elkaar vaak zagen, de oud-rechters stellen dat ze slechts goede collega's waren. Ook wordt Westenberg verdacht van het liegen over een telefoongesprek dat hij in de jaren negentig zou hebben gevoerd met de advocaat van Jan Poot, het slachtoffer in de Chipsholzaak.


'Nou kun je zeggen: is dat nou zo erg, liegen over hoe vaak je bij elkaar over de vloer bent geweest? Het antwoord is: ja, dat is heel erg', aldus de officier van justitie. 'Liegen onder ede raakt datgene waar het in elke rechtszaal om draait: waarheidsvinding en het streven naar gerechtigheid.'


De meineedzaak is een van de hoofdstukken in het al jaren slepende Chipsholproces. De kwestie draait om de familie Poot en hun bedrijf Chipshol dat in de jaren negentig - na een vonnis van Westenberg - kostbare grond in de omgeving van Schiphol kwijtraakte. Volgens Poot was hier sprake van belangenverstrengeling. Kalbfleisch en Westenberg zouden hebben samengespannen om Harry van Andel, een vriend van Kalbfleisch en de voormalige zakenpartner van Poot, te bevoordelen.


Rijksrecherche

De rijksrecherche heeft geen bewijs gevonden voor deze theorie van belangenverstrengeling. Wel constateerde justitie dat Westenberg op drie punten meineed zou hebben gepleegd, en Kalbfleisch op twee punten. Behalve liegen over hun 'vriendschap' en over het telefoontje aan de advocaat, zou er ook gelogen zijn over de vraag of de rechters destijds hebben gesproken over de zaak.


Volgens een van de belangrijkste getuigen in de zaak zou Kalbfleisch rond 1990 hebben gevraagd aan zijn 'vriend' Westenberg om de Chipsholzaak te behandelen en in het voordeel van Van Andel te oordelen. Hoewel deze getuigenis van de oud-minnares van Kalbfleisch een aanleiding was om de oud-rechters te vervolgen, eiste het OM vrijdag op dit punt vrijspraak. Het OM vindt haar getuigenis wel overtuigend, maar er is geen ander bewijs dat haar verhaal ondersteunt.


De advocaat van Kalbfleisch noemt de zaak 'buitenproportioneel opgeblazen' en stelt dat de verklaring van de ex van Kalbfleisch rammelt. 'De kans dat een herinnering van ruim twintig jaar geleden niet meer strookt met de waarheid is groot.'


De advocaten zetten ook vraagtekens bij het verhaal van de andere belangrijke getuige, de ex-vrouw van Kalbfleisch. Aanvankelijk stelde zij dat Westenberg in de jaren tachtig heel vaak bij hen over de vloer kwam, later stelde ze haar verklaring bij.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden