OM weigert rechter inzage in contract Karman en VS

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie (OM) weigert in het proces tegen Johan V. alias de Hakkelaar een concept-overeenkomst tussen kroongetuige Ad Karman en de Amerikaanse autoriteiten over te leggen aan de rechtbank....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Officier van justitie M. Witteveen zei gisteren voor de Amsterdamse rechtbank zich 'niet vrij' te voelen het stuk aan de openbaarheid prijs te geven. Het was door de Amerikaanse autoriteiten slechts 'ter inzage' gegeven. 'Eventueel' kunnen de Amerikanen via een rechtshulpverzoek tot toestemming voor openbaring worden bewogen.

Het OM heeft met zijn Amerikaanse collega's de mondelinge afspraak 'dat we zoveel mogelijk zouden profiteren van elkaars bewijs en getuigen', aldus Witteveen. Het contact kwam tot stand toen onderzoek werd gedaan naar de bestemming van in Canada aangelande partijen Pakistaanse hasj van de Hakkelaar. Dat bleek Amerika te zijn.

De raadslieden van V., vader en zoon Moszkowicz, denken dat het OM een zeer actieve rol speelt in het ter beschikking stellen van Karman als getuige. Het OM zou bewust een internationale clausule uit zijn kroongetuige-contract hebben weggelaten, om Karman in de waan te laten dat hij alleen in Nederland hoefde te getuigen. Zij willen daarom inzage in het voorlopig contract. In de VS hangt V. na uitlevering mogelijk een veel hogere straf boven het hoofd voor grootschalige hasjhandel dan in Nederland.

Volgens Witteveen is het nog een 'punt van discussie' of de overeenkomst van Karman met het Nederlandse OM zich uitstrekt tot het meewerken aan een rechtshulpverzoek. 'Die verplichting bestaat in beginsel niet', aldus de officier. Het OM zelf is via een rechtshulpverdrag wel verplicht te voldoen aan een dergelijk verzoek.

De rechtbank beslist woensdag of het OM zelf in een proces-verbaal moet vermelden wat hij in de concept-overeenkomst tussen Karman en de VS heeft gelezen. Ook kunnen de rechters het OM vragen via een rechtshulpverzoek Amerikaanse medewerking te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden