OM vraagt sluiting omstreden kliniek

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft bij de rechtbank in Leeuwarden de sluiting gevorderd van de kliniek Eye4Care in Harlingen. In die kliniek worden terminale kankerpatiënten op een alternatieve wijze behandeld....

Van onze verslaggever

De kliniek kwam in maart in het nieuws na een vernietigend rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Volgens de inspectie lopen de patiënten risico op schade voor de gezondheid.

Omdat in de kliniek geen geregistreerde artsen werken, kan de inspectie niet zelf het bevel geven de praktijk te sluiten. 'We zijn blij met de stap van het OM', zegt de inspectie. 'Dit is wat we willen, we hebben zelf aangifte gedaan.'

In de kliniek te Harlingen worden terminale patiënten behandeld voor wie de therapie de laatste strohalm is. Ze betalen 85 euro per uur en ondergaan onder meer de 'resonantietherapie' die door een pseudo-arts is ontwikkeld, zo bleek uit het rapport van de inspectie. Kortom kwakzalverij.

In Nederland is iedereen vrij voor een behandeling te kiezen en alleen als bewezen is dat de behandelaar ernstige schade heeft toegebracht, kan hij worden vervolgd. Het probleem was dat de kliniek terminale patiënten behandelt, bij wie ernstige schade niet altijd eenvoudig is vast te stellen.

Het OM verdenkt de behandelaars van het verrichten van medische handelingen waarvoor ze niet bevoegd zijn. Behalve sluiting wil het OM de twee mannen die de leiding hebben, vervolgen. Het OM verwacht dat de rechtbank volgende week beslist over het verzoek. De eventuele sluiting blijft van kracht tot de rechter een oordeel heeft gegeven over de strafzaak tegen Eye4Care waarin definitieve sluiting is geëist.

Het gebeurt zelden dat een kliniek wordt gesloten. De woordvoerder van de inspectie herinnert zich de privé-kliniek Beautiful People in Rotterdam die in 2002 dicht ging. Daar werkten geregistreerde artsen, tegen wie de inspectie zelf kon optreden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden