OM voelt zich 'bedonderd' door Van Vondel en Langendoen

Het Openbaar Ministerie in Haarlem was maar ten dele op de hoogte van de activiteiten van de Criminele Inlichtingendienst (CID) van de politie in Kennemerland die gericht waren op massale drugsimporten....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat zei dit weekeinde de waarnemend hoofdofficier van justitie in Haarlem, A. Monster. 'Binnen het vrij intense contact dat er was tussen officieren van justitie en de CID, hebben de beide heren maar de helft verteld. Waar het nu in het rapport van de rijksrecherche vooral over gaat, zijn de feiten die zij verborgen hebben gehouden. Zo was het zogenoemde saptraject het Openbaar Ministerie volstrekt onbekend', aldus Monster.

Vrijdag beweerde de - voormalige - CID-chef Langendoen dat het OM heeft geweten van elke gram drugs die werd doorgelaten. Uit het donderdag openbaar gemaakte rapport van de rijksrecherche blijkt dat de CID-Kennemerland betrokken is geweest bij de invoer van in totaal 230 duizend kilo soft drugs. Daarvan is 104 duizend kilo in beslag genomen; 108 duizend kilo is op de markt gekomen en van bijna achttienduizend kilo is de uiteindelijke bestemming niet vastgesteld.

De methode van het gecontroleerd doorleveren werd sinds 1991 toegepast; ook na de geruchtmakende opheffing van het Interregionaal Rechercheteam Noord Holland/

Utrecht, eind 1993, werden nog containers soft drugs doorgelaten.

Volgens de rijksrecherche is de methode van gecontroleerd doorleveren wel in hoofdlijnen met het OM besproken en door het OM goedgekeurd. Voor 29 van de 49 zendingen soft drugs werd toestemming gegeven door een officier van justitie. De wijze van uitvoering werd slechts beperkt gecontroleerd. Langendoen en zijn voormalige rechterhand Van Vondel hebben vijf miljoen crimineel geld gebruikt voor de financiering van politie-activiteiten.

Van Vondel liet vrijdag zijn raadsman G. Spong verklaren dat voormalig CID-officier van justitie J. Kuitert wist dat er in het kader van langdurige politie-onderzoeken tonnen drugs op de illegale markt verdwenen.

'Kuitert heeft in de loods gestaan waar drugs lagen; ze vond het prachtig om het doorlaten van verdovende middelen persoonlijk mee te maken', zei Spong. Met deze laatste opmerking onthulde de raadsman niets nieuws, want op pagina 240 van het rijksrechercherapport staat een verklaring van Kuitert over haar bezoek aan de desbetreffende politieloods afgedrukt.

Tijdens de verhoren door de parlementaire-enquêtecommissie heeft een aantal officieren van justitie toegegeven weet te hebben gehad van een aantal drugsimporten door of onder regie van de CID.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden