OM vindt een derde getuige tegen de Hells Angels

Het Openbaar Ministerie heeft opnieuw een getuige gevonden in de strafzaak tegen de Nederlandse Hells Angels. Het gaat daarbij om een persoon die een anonieme verklaring wil afleggen over criminele activiteiten van leden van de motorclub....

Van onze verslaggever Marc van den Eerenbeemt

Als de rechter-commissaris de status van bedreigde getuige wil verlenen, waardoor anoniem verklaren mogelijk wordt, komt het aantal getuigen tegen de Angels op drie.

De nieuwe getuige zal ook een rol moeten spelen in het proces tegen de Nomads, de Limburgse afdeling van de Hells Angels. Die worden verdacht van de moord op drie van hun eigen clubleden, die werd gepleegd om hun belang in de cocaïnehandel veilig te stellen.

Het bestaan van de nieuwe getuige werd woensdag door het OM bekend gemaakt tijdens een zitting ter voorbereiding van het hoger beroep van de Nomads in de extra beveiligde rechtbank in Osdorp.

De werving van getuigen in de strafzaken tegen de Hells Angels wordt door buitenlandse opsporingsdiensten met veel belangstelling gevolgd. Getuigen tegen de club zijn zeldzaam, omdat zij vaak worden bedreigd. Nomad Jan L. zei niets te kunnen zeggen ‘omdat ik anders een kogel door mijn kop krijg. Van de Hells Angels.’

In oktober deden politie en justitie in heel Nederland invallen bij de Hells Angels. Arrestatieteams hielden toen 45 leden van de club aan. Van hen zitten er nog 15 vast; het bestuur van de club. Zij worden verdacht van een lange reeks delicten, van zware geweldsmisdrijven tot de handel in drugs en wapens. Justitie en politie zijn koortsachtig bezig meer bewijs tegen de club te verzamelen.

In beide processen speelt kroongetuige Angelo Diaz van de Hells Angels Curaçao een hoofdrol. Zijn verklaring over de moorden in eigen kring was belangrijk voor de veroordeling van twaalf Nomads tot straffen tot zes jaar cel wegens doodslag op voormalig Nomads-voorzitter Paul de Vries. Zij werden vrijgesproken van het doden van twee andere leden, Cor Pijnenburg en Serge Wagenaar, omdat volgens de rechters niet was bewezen wie dat had gedaan.

Alle aanwezigen bij de moordpartij hadden gezwegen over wat precies was gebeurd. ‘Aanvaard moet worden dat schuldigen de dans ontspringen om daarmee te bereiken dat onschuldigen niet ten onrechte in het gevang komen’, zei de rechtbank. ‘Dit is een hoge prijs, maar die moet worden betaald.’

Angelo Diaz heeft ook verklaard dat de opdracht om drie clubleden uit de weg te ruimen kwam van de Angels in Amsterdam. Tevens vertelde hij uitgebreid over de cocaïnehandel van de club. Van een tweede getuige, die net als getuige ‘drie’ anoniem wil blijven, is nog niet bekend wat hij kan en wil verklaren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden