OM viert alsnog Pyrrusoverwinning

Een storm van kritiek kreeg de Amsterdamse hoofdofficier van justitie J. Vrakking vorig jaar te verduren. Zijn beslissing om 350 Eurotop-demonstranten te laten arresteren wegens deelname aan een criminele organisatie (artikel 140 Wetboek van Strafrecht) was hartstikke onrechtmatig geweest, oordeelden talloze juristen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het verwijt aan Vrakkings adres werd alleen maar groter toen het Openbaar Ministerie (OM) alle zaken seponeerde. 'Misbruik van recht', meenden critici. De Tweede Kamer was over de hele gang van zaken zo ontstemd, dat de minister van Justitie moest beloven dat dit nooit meer zou gebeuren.

Maar daarmee was de kous nog niet af. Deze zomer zijn tien proefprocessen gevoerd over de hoogte van de toe te kennen schadevergoeding.

En wat blijkt: ten aanzien van één arrestatie heeft de rechtbank in Amsterdam uitgemaakt dat die niet onrechtmatig is geweest. Een steuntje in de rug van Vrakking, die steeds heeft volgehouden dat artikel 140 terecht is toegepast. Het vonnis is een maand geleden gewezen, maar werd pas onlangs door het OM opgemerkt. Donderdag is de Pyrrusoverwinning op verzoek van Vrakking alsnog in een persbericht gemeld.

In alle gevallen heeft de rechtbank geoordeeld dat er op zichzelf voldoende feiten waren om te vermoeden dat er een criminele organisatie bestond. Vast staat namelijk dat 'autonomen' uit het kraakpand Vrankrijk al van te voren hun gewelddadige acties hadden gepland.

In en rond het kraakpand bevonden zich echter ook vreedzame demonstranten. Het OM had tijdens de massa-arrestaties de groepen niet gescheiden weten te houden. Omdat het OM niet kon hardmaken wie bij wie hoorde, concludeerde de rechtbank dat al deze aanhoudingen onrechtmatig waren geweest.

In één geval lag dat volgens de rechters evenwel anders: het ging om een vrouw die met veertien anderen was opgepakt toen zij 's nachts Vrankrijk verlieten. Enkele uren daarvoor waren er vanuit het kraakpand twee seinkogels op de politie afgevuurd. Ook had een observatieteam gezien dat 'een vrouw' een doos met molotovcocktails op het dak had klaargezet. Op grond van deze 'feiten en omstandigheden' had de politie de vrouw wél mogen verdenken van deelname aan een criminele organisatie, zo stelde de rechtbank. En dus was haar aanhouding rechtmatig.

Tegen deze uitspraak is geen hoger beroep ingesteld. Oorzaak: L. Miedema, de raadsman van de vrouw, had de uitspraak ook al niet opgemerkt. Het vonnis leek op de andere uitspraken, omdat de vrouw ook schadevergoeding was toegekend, maar dat was alleen vanwege het sepot.

Miedema heeft inmiddels laten weten alsnog appèl aan te zullen tekenen. In de negen andere proefprocessen heeft het OM hoger beroep ingesteld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden