OM vervolgt voormalig topambtenaar Demmink niet voor kindermisbruik

Het Openbaar Ministerie (OM) wil voormalig topambtenaar Joris Demmink (68)  niet vervolgen. Dat heeft het OM donderdag bekend gemaakt na ruim twee jaar onderzoek te hebben gedaan naar aantijgingen van verkrachting in Turkije. Volgens het OM zijn de beschuldigingen 'minutieus' onderzocht en is 'geen enkel belastend materiaal' gevonden.

Joris Demmink verlaat de rechtbank na afloop van de Rolodex-zaak, begin juni.Beeld anp

Het onderzoek kwam voort uit een opdracht van het gerechtshof in 2014, de raadsheren oordeelden destijds dat er wel degelijk een 'redelijk vermoeden van schuld' was, en dat een uitgebreid onderzoek gerechtvaardigd was, ook omdat de aantijgingen aan het adres van Demmink telkens weer opdoken in de media. Aanleiding was een klachtenprocedure die advocate Adèle van der Plas namens twee Turkse mannen had aangespannen. Het tweetal, Osman en Mustafa, zegt in de jaren negentig tijdens een dienstreis door Demmink te zijn misbruikt. Ze waren toen tussen de 12 en 14 jaar oud.

De raadsheren sommeerden justitie 'voortvarend' aan de slag te gaan zodat er eindelijk duidelijkheid zou komen in een zaak die volgens sommigen met mist is omgeven, en voer is voor complottheorieën waarin de corporale, machtige ambtenaar gezien wordt als de verpersoonlijking van een bananenrepubliek. Demmink ging in 2013 met pensioen na een glanzende carrière. Hij was tien jaar de belangrijkste topambtenaar bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Enige juiste beslissing

Zowel de rijksrecherche als de rechter-commissaris hebben afgelopen twee jaar onderzoek gedaan. De belangrijkste bevinding, aldus het OM, is dat Demmink in de jaren 1995, 1996 en 1997 niet meerdere dagen achtereen aansluitend in Turkije is geweest. De feiten waarvan aangifte is gedaan kunnen dus niet door Demmink zijn gepleegd, aldus het OM. Ook signalen van seksueel misbruik in Nederland zijn onderzocht, daaruit bleek geen enkel vermoeden van 'strafbaar handelen door Demmink'.

Het OM heeft het gerechtshof gevraagd om van vervolging van Demmink af te zien, en wil dit zogenoemde bewilligingsverzoek in het openbaar te behandelen 'vanwege het bijzondere karakter van de zaak'. Wanneer dat zal gebeuren, is nog onbekend. Demmink laat via zijn advocaat weten dat het besluit van het OM 'de enige juiste beslissing is'. De voormalige secretaris-generaal wordt al jaren achtervolgd door geruchten over kindermisbruik, die hij stellig ontkent en eerder een 'fantasiewereld' noemde, het product van 'onzorgvuldige journalistiek'.

Demmink heeft maar één woord nodig: nee

Joris Demmink heeft maar één woord nodig om de hele zaak mee af te doen: nee. Heeft de voormalig topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie seks gehad op de achterbank van zijn dienstauto? Nee. Klopt het dat hij gezien is bij een jongensbordeel? En is hij inderdaad wel eens gezien met jonge jongens? Nee, en nog eens nee. Lees hier verder.

Witwasactie

Advocate Van der Plas laat weten dat er sprake is van een 'witwasactie'. 'Ik heb een zeer onaangenaam gevoel bij dit besluit. Ik wil dat er goed onderzoek gedaan wordt naar de klachten van mijn cliënten. Maar geen enkele van de getuigen die ik heb aangereikt, is gehoord. Twee zijn inmiddels overleden.' Vorige maand werd bekend dat de rechter-commissaris en het OM het onderzoek naar mogelijk kindermisbruik door Demmink hadden gestaakt zonder getuigen in Turkije te horen. Ondanks herhaalde pogingen weigerde dat land toestemming te geven aan Nederland voor het verhoor van onder anderen twee mannen die zeggen te zijn misbruikt door de voormalige topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De Turkse autoriteiten stelden dat de beschuldigingen al eerder tevergeefs waren onderzocht.

Vorig jaar september poogde minister Ard van der Steur van Justitie het onderzoek vlot te trekken. Aan de Tweede Kamer meldde hij dat hij 'constructief telefonisch overleg' had gehad met de Turkse minister van Justitie, en dat hij samen met het OM en de rechter-commissaris 'alles in het werk zou stellen'. In april liet Turkije echter definitief weten niet mee te werken om 'juridische redenen'. Van der Plas: 'Het poortje tussen Nederland en Turkije is dichtgemetseld.' De advocate staat niet alleen de mannen bij die zeggen te zijn verkracht door Demmink, maar ook Hüseyin Baybasin. Deze Koerd zit een levenslange celstraf uit in Nederland wegens drugshandel en moord. Baybasin ontkent, en zegt het slachtoffer te zijn van een deal tussen voormalig topambtenaar Demmink en Turkije. De topambtenaar zou in Turkije niet zijn vervolgd wegens verkrachting, in ruil voor een veroordeling van Baybasin, stelt de Koerd die tevens strijd voor een onafhankelijk Koerdistan.

Ard van der steur.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden