OM vervolgt twee agenten voor dood Mitch Henriquez

Twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez worden vervolgd. Dit meldt het Openbaar Ministerie maandag. Zij worden vervolgd voor zware mishandeling met de dood tot gevolg. 

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Drie betrokken agenten worden niet vervolgd. Zij hebben, naar de mening van het OM, 'geen geweldshandelingen verricht die het overlijden van Mitch Henriquez mede kunnen hebben veroorzaakt'. Hun handelingen zijn toegestaan bij een aanhouding. De drie agenten blijven nog wel geschorst. Dat blijft het geval totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.

De advocaat van de nabestaanden van Henriquez pleit bij het OM echter voor vervolging van de drie agenten. Dit meldt hij aan RTL Nieuws. Hij stelt dat ze hebben bijgedragen aan de dood van de Arubaan door hem hard op de grond te drukken en doordat ze niet ingrepen.

'Deze zaak raakt de complexiteit van het vak', reageerde politiechef Paul van Musscher van de politie-eenheid Den Haag eerder vandaag op het voornemen van het OM. 'Wij moeten vooruit stappen en ingrijpen als dat nodig is. Dat verwacht de maatschappij van ons. We hebben het geweldsmonopolie en het is een groot goed dat het optreden van de politie kritisch getoetst kan worden als daarvoor aanleiding is.'

'Wat de rechter uiteindelijk ook beslist en wat de uitkomst van het interne onderzoek ook zal zijn, vast staat nu al dat deze zaak voor veel personen grote impact heeft en veel verdriet met zich meebrengt', aldus Van Musscher.

Fout na fout bij arrestatie

Afgelopen weekend brachten twee politiewetenschappers een rapport naar buiten waaruit blijkt dat de politie fout na fout maakte bij de arrestatie van Henriquez. Na diens veelbesproken dood vroeg de rechter-commissaris om onderzoek naar het incident.

De agenten gebruikten niet alleen de omstreden nekklem, maar zetten ook te snel geweld in. Daarbovenop werd medische hulp te laat ingeschakeld. Bij Henriquez' arrestatie hielden de agenten zich niet aan de vaste procedure die aangeleerd is voor aanhoudingen. Henriquez werd te snel aangehouden, niemand nam de leiding, er was geen taakverdeling tussen de agenten en pepperspray werd verkeerd gebruikt. De conclusie luidde dat het hardhandige geweldgebruik tegen Henriquez 'disproportioneel, onmatig en ondeskundig' was.

Henriquez werd wel terecht aangehouden, bleek uit het onderzoek. Hij verstoorde de openbare orde en verzette zich vervolgens tegen zijn aanhouding, waardoor het OM het wel geoorloofd acht dat Henriquez naar de grond werd gebracht.

null Beeld anp
Beeld anp

Verwondingen aan de hals, klap op de neus

De 42-jarige Arubaan Mitch Henriquez stierf in juni vorig jaar hoogstwaarschijnlijk door zuurstofgebrek veroorzaakt door hardhandig optreden van de agenten die hem arresteerden. Dat gebeurde bij een muziekfestival in het Zuiderpark in Den Haag.

In het onderzoek van de rijksrecherche staat dat 'uitwendig mechanisch samendrukkend geweld op de hals' veroorzaakt door 'verwurging in het kader van een nekklem' goed kan verklaren 'dat verstikkingseffecten zijn ontstaan met zuurstoftekort (..) en uiteindelijk overlijden'. Sectie wees verder uit dat het strottenhoofd van Henriquez was gebroken (de beide bovenste hoorntjes) en dat hij meerdere bloeduitstortingen had in zijn hals.

Tijdens zijn arrestatie werd Henriquez ook op zijn neus geslagen, een klap die mogelijk grote gevolgen had. 'De bloeduitstorting en de zwelling van het neusslijmvlies kan ook hebben geleid tot belemmering van luchtpassage (ademen) via de neus en daarmee ook belemmering van de zuurstoftoevoer', zo staat in het rapport.

Lees ook

De familie van Mitch Henriquez vreest dat er geen duidelijkheid over zijn dood zal komen in het proces tegen de vijf politiemensen die in deze zaak worden vervolgd. De verdachte agenten en de agenten die getuigen worden bijgestaan door hetzelfde advocatenkantoor.

Moet de nekklem worden verboden? (+)

Wat gebeurde er precies met Mitch Henriquez? Een reconstructie. (+)

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden